of 61869 LinkedIn

Nieuwe bibliotheek Utrecht

Nieuwe bibliotheek Utrecht. Herbestemming van het voormalige postkantoor
bbn adviseurs Reageer

“Het is mooi om te zien hoe het oude postkantoor van Utrecht met de komst van de nieuwe bibliotheek toegankelijk is geworden voor een breed publiek,” zegt Arne Balvers, die vanuit bbn adviseurs sinds 2012 betrokken is geweest bij de herbestemming van het voormalige postkantoor.

Puzzel
“In het begin hebben we in opdracht van ASR uiteenlopende varianten doorgerekend als herbestemming van het postkantoor: een winkelpand, hotel met horecafaciliteiten, kantoor en woningen. Toen bleek dat de bibliotheek niet naar het Smakkelaarsveld zou verhuizen, ontstond het idee om de bibliotheek in het postkantoor te vestigen. Het was een puzzel om de bibliotheek voor de beschikbare budgetten gehuisvest te krijgen, maar het resultaat is prachtig!”


BLVC-plan
De drukke straten rondom de bouwlocatie waren een uitdaging bij dit project: de Neude met de levendige terrassen, de drukke busbaan op de Potterstraat en de kwetsbare route via de Oudegracht met de werfkelders eronder waar geen zware vrachtwagens mogen rijden. Balvers: “Om veilig op deze locatie te kunnen bouwen hebben we intensief overleg gevoerd met de gemeente Utrecht en hebben we een uitgekiend BLVC-plan opgesteld.”


Glas-in-lood
Na vijf jaar hard werken, is er een nieuwe bibliotheek in Utrecht waar iedereen trots op kan zijn. Bezoekers worden ontvangen in de prachtige hal met glas-in-lood plafond. Aan leestafels en zitjes kunnen ze de kranten en tijdschriften lezen die in nissen aan de wand liggen. Verder biedt de begane grond ruimte aan een foodmarket en winkels. De bibliotheek zelf is op de tweede verdieping gehuisvest, naast de brasserie.

 

Lees meer >

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers