of 62812 LinkedIn

Het belang van residuele grondwaarde berekening

Het belang van residuele grondwaarde berekening. Methoden om de grondwaarde te bepalen
bbn adviseurs Reageer

De marktwaarde van grond beïnvloedt de (prijs)afspraken tussen de koper en de verkoper van de grond. Door schaarste loopt de grondprijs in Nederland in sommige gebieden flink op en door grote belangen kan er discussie ontstaan over de juiste prijs voor de grond. Dit kan de haalbaarheid van een bouwproject in gevaar brengen. Om vertraging te voorkomen en helderheid te krijgen is het belangrijk de grondwaarde zo objectief mogelijk vast te stellen.

Methoden om de grondwaarde te bepalen

De waarde van grond kan op verschillende manieren worden bepaald:

• Bij de comparatieve methode wordt gekeken naar vergelijkbare huizen of gebouwen waarvan de grondwaarde al bekend is. Eventueel kunnen daar

bepaalde rekenkundige correcties op toegepast worden om de grondwaarde specifiek te maken voor de betreffende locatie.

• De normatieve methode is gebaseerd op kengetallen waarbij op basis van ervaringen in het verleden vastgesteld wordt welk aandeel (grondquote) de grond heeft in de stichtingskosten van het vastgoed. Voor verschillende soorten vastgoed worden in de regel verschillende grondquotes gehanteerd.

• De residuele grondwaarde wordt berekend door de verwachte marktwaarde van het te realiseren vastgoed te verminderen met de verwachte stichtingskosten.

 

Lees meer in de whitepaper

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers