of 63623 LinkedIn

Grondruil met gesloten beurzen?

Grondruil met gesloten beurzen?  Bewaak de balans tussen financiële belangen.

In heel Nederland trekt de woningbouw weer aan. Door de verbeterende markt worden bestaande gebiedsontwikkelingen sneller afgemaakt, en projecten die tijdens de crisis stil zijn komen te liggen kunnen weer opgepakt worden. Ook de planeconomen van bbn adviseurs zijn er weer volop druk mee. Grondexploitatie, ontwikkelingsstrategie en residuele grondwaardes. Maar ook over ingewikkelde nieuwe onderwerpen zoals de VPB-plicht voor overheidsbedrijven  adviseren we verschillende gemeenten.

Een collega van mij vertelde over een gemeente waar een projectleider een handigheidje bedacht had. De gemeente en een lokale ontwikkelaar hadden beiden een grondpositie, maar eigenlijk was die van de gemeente gunstiger gelegen voor ontwikkeling. Als er nu eens aan grondruil gedaan werd? Dan kwam de woningbouw in de gemeente snel voor elkaar en kon de bouw nog begin volgend jaar starten. Bij een grondruil met gesloten beurzen hoefde er bovendien geen ingewikkelde financiële berekening gemaakt te worden.

 

Helaas voor de projectleider moest mijn collega als adviseur hier de zakelijke belangen van de gemeente wel beschermen door wat kritische vragen te stellen. Want waren de beide stukken grond wel van gelijke aard? En als de gemeente met gesloten beurs wilde ruilen, ontstond er dan geen staatssteundiscussie? Voordat de gemeente de grondruil vorm geeft, is een snelle berekening op z'n plaats. Zo voorkomen we een discussie achteraf en beschermen we de zakelijke belangen van de gemeente.

 

Nu de gebiedsontwikkeling uit de winterslaap ontwaakt is, en op sommige plaatsen de woningmarkt over dreigt te koken, wil iedereen snel vooruit. Dat vraagt om pragmatische oplossingen, maar niet om oplossingen waar de gemeente geld weggeeft. De adviseurs van bbn helpen u de balans tussen financiële belangen te bewaken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers