of 61869 LinkedIn

Eng t.o.v BENG!

En dan is het zover: volop locked down zijn we in 2021 beland. Bouwplannen die vanaf nu worden ingediend moeten voldoen aan het nieuwe (bouw)Besluit bouwwerken leefomgeving, afgekort Bbl.

En daarmee gaan we minimaal voor BENG. Oftewel: BENG is het nieuwe Bouwbesluit, de basis waaraan niet meer valt te tornen. Met dat als uitgangspunt voor je bouwplannen heb je dus feitelijk geen (extra) ambitie meer op het gebied van energiezuinig bouwen. En energieneutraal klinkt vanaf BENG best nog wel als een grote stap….best wel eng…. Of niet betaalbaar, maar is dat wel zo?

Afbeelding

 

In mijn adviespraktijk bij bbn adviseurs zien we het dagelijks: de afweging om van beng naar ENG! te gaan. Bij scholen, culturele of sportgebouwen, kantoren of zelfs op gebiedsniveau.

En is die stap dan wel zo groot? Uitgedrukt in zonnepanelen, de minst creatieve manier die vaak wordt toegepast, blijkt het vaak lastig. Want dan is het dak te klein en kan je dat ook niet meer vanzelfsprekend vergroenen voor klimaatadaptie en biodiversiteit. Dus dan houdt het bij sommige plannen daar op. Maar liever niet natuurlijk, want er zijn meer wegen die leiden naar Rome. En ook voor het geld hoef je het niet te laten, want op dat vlak zijn er ook creatieve oplossingen. Maar keer op keer merken we ook dat het financiële ‘gat’ tussen Beng en Eng helemaal niet groot hoeft te zijn. Wel moet er vroeg in het (integraal) ontwerpproces op gestuurd worden, dus gezamenlijk vanuit de verschillende disciplines. Zoals we bijvoorbeeld doen in Den Helder waar binnen het ontwerpteam Stadhuis voor de gemeente door Zeestad, W4Y, Winhov/van Hoogevest, Meelis & partners, Cauberg Huygen, Beersnielsen, bbn adviseurs en ABT hard wordt samengewerkt om zelfs een industrieel gebouw als gebouw 72 zo ver als haalbaar energieneutraal te maken. Graag vertel ik als de projectmanager van dit mooie project andere gemeenten er meer over.

 

Vaak kom je met max. zo’n € 100,-/m2 extra in maatschappelijke bouwprojecten al heel ver om van beng naar ENG te gaan. Om het maar even een orde van grootte te geven, die natuurlijk projectspecifiek bekeken moet worden. Wij doen dat graag, want bij bbn adviseurs gaan we voor ENG! Jullie ook?

 

Foto: 

Gebouw 72 op Willemsoord waarbij als onderdeel van het nieuwe Stadhuis van gemeente Den Helder gewerkt wordt aan energieneutraliteit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers