of 58952 LinkedIn

Duizenden nieuwe woningen in Zwijndrecht

Duizenden nieuwe woningen in Zwijndrecht. De financiële en programmatische gevolgen van bepaalde keuzes
bbn adviseurs Reageer

Gemeente Zwijndrecht wil de komende periode duizenden nieuwe woningen realiseren. Dat staat in het Masterplan Stationskwartier dat de gemeente onlangs presenteerde.

Strategisch rekenmodel

In opdracht van de gemeente Zwijndrecht maakte bbn adviseurs een analyse van de beste manier om circa 1.750 woningen te ontwikkelen rondom het stationskwartier. Aan de hand van een zogeheten vlekkenplan is grofweg gekeken welke gebieden in aanmerking komen voor de ontwikkeling van deze woningen. Met behulp van een strategisch rekenmodel gaf bbn de betrokken partijen inzicht in de kosten en opbrengsten van het realiseren van de woningen.

Financiële expertise
Henk-Jan Molenaar, planeconoom bij bbn adviseurs: "Mensen kijken vaak vanuit stedenbouwkundig oogpunt of een gebied geschikt is voor woningontwikkeling. Daarbij spelen factoren mee of een gebied goed bereikbaar is en of het logisch is vanuit planologisch perspectief. Vanuit bbn brengen wij onze financiële expertise in. We letten er bijvoorbeeld op of in een gebied een goed functionerend bedrijf zit. In dat geval moet er rekening worden gehouden met de kosten van het opkopen van dat bedrijf. Bij het doorberekenen van die kosten, kan blijken dat de locatie minder geschikt is om er woningen te bouwen. Door dit soort feiten in de rekensom te stoppen, kan een gemeente betere keuzes maken. Het was mooi om tijdens de bespreking te zien dat betrokkenen vanuit gemeente Zwijndrecht zelf enthousiast aan de knoppen van het model gingen draaien. Op die manier zag iedereen ter plekke de financiële en programmatische gevolgen van bepaalde keuzes. Het meenemen van dit soort feiten zorgt voor andere uitkomsten dan wanneer een gemeente puur stedenbouwkundig naar de woningbouwopgave kijkt."

In november bespreekt de gemeenteraad van Zwijndrecht het Masterplan Stationskwartier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 – 226 74 98

F 088 – 226 74 04

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Deelnemen aan een gratis Masterclass?

Woningbouw versnellen in uw gemeente

9 april 2020

Meer informatie

De businesscase van maatschappelijk vastgoed

7 mei 2020

Meer informatie

Circulair bouwen haalbaar maken  

12 mei 2020

Meer informatie

Slim verduurzamen doe je zo

19 mei 2020

Meer informatie

Vastgoednota en portefeuilleplan

26 mei 2020

Meer informatie

Het Huis van de Stad -

De place to be

28 mei 2020

Meer informatie

Whitepapers

Bloggers