of 63561 LinkedIn

De Inclusieve Stad

De Inclusieve Stad. Hoe creëren we een stad die voor iedereen geschikt is om te wonen, te leven en te presteren?
bbn adviseurs 1 reactie

Woensdag 29 januari vierde bbn adviseurs haar 52e verjaardag met de inspiratiebijeenkomst De Inclusieve Stad in TivoliVredenburg in Utrecht. Hoe creëren we een stad die voor iedereen geschikt is om te wonen, te leven en te presteren? Met vier sprekers en ruim tweehonderd mensen uit de vastgoedwereld werd er vanuit verschillende invalshoeken naar dit thema gekeken.

“De overheid heeft de woningvraag jarenlang onderschat. Twee weken geleden berichtte het CBS dat de bevolking in Nederland kan groeien naar twintig miljoen mensen, en misschien wel naar 22 miljoen. Ontwikkelaars en gebiedsontwikkelaars hebben dus nog voor jaren werk.” Met dit goede nieuws startte Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, de bijeenkomst.

 

In deze tijden dat PFAS- en stikstofproblemen de bouwproductie dreigen te beperken, lijken de oplossingen van Boelhouwer een realistisch alternatief: tijdelijke woningen, een flexibele schil van woningen voor ‘spoedzoekers’ en creatief omgaan met de bestaande woningvoorraad. Boelhouwer noemt als voorbeeld van innovatie in de sector de fabriek die in korte tijd duizenden woningen kan produceren. Vooral woningcorporaties tonen belangstelling voor deze efficiënte manier van woningbouw.

 

Het zou mooi zijn als dit soort innovatie leidt tot betaalbare woningen, ook in de stad. Maar om echt oplossingen te vinden voor de woningmarkt moet de overheid met een visie komen. De hoogleraar doet een dringende oproep aan de overheid met een visie te komen die rekening houdt met alle betrokken partijen, dus ook met waterschappen, energieleveranciers en milieuorganisaties.

 

Ondertussen werkt Rotterdam hard aan een inclusieve stad, laat Jos Melchers, directeur gebiedsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam, weten. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid moet bijdragen aan een aangenaam gebied voor werken, wonen en scholen op de zuidoever. De gemeente doet er alles aan een stad te creëren waarin iedereen kan meedoen. Een nieuw theater en zwembad, de renovatie van Feyenoord City en ook de organisatie van het Eurovisiesongfestival, het draagt allemaal bij aan een positieve invloed op de identiteit van de stad.

 

Betaalbare woningen en tegelijkertijd een aangename leefomgeving realiseren blijft een uitdaging. Nicole Maarsen, directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea, licht toe hoe ingewikkeld het is vastgoedbeleggingen te vinden die voldoende rendement opleveren en die tegelijkertijd betaalbaar zijn voor huurders én een aangename leefomgeving bieden. Op basis van ESG (Environmental, Social en Governance) criteria ontwikkelde Syntrus Achmea een strategie en initiatieven die bijdragen aan duurzame kwaliteit van de beleggingsportefeuille: van zelfopgelegde regulering om huren laag te houden tot een duurzaam zorgfonds aan toe.

 

Tja, als je niet uitkijkt staan er straks alleen nog maar wolkenkrabbers in Nederlandse steden. Lucht is immers goedkoop. Met deze opmerking prikkelde Midas Dekkers ten slotte de ruim tweehonderd aanwezigen. De bioloog pleit ervoor dat architecten bij hun ontwerpen meer rekening houden met de dieren die in de stad leven. En dat ze minder met glas bouwen want er sterven teveel vogels doordat ze tegen dat glas aanvliegen. Glas kunnen dieren niet ruiken, niet proeven. Voldoende bomen én lantarenpalen om aan te kunnen snuffelen, dat maakt een stad leefbaar, voor mensen én voor dieren!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sibrand Gratama (Juridisch adviseur Omgevingsrecht) op
De opmerking 'pas op, straks staan er alleen maar wolkenkrabbers in Nederlandse steden' slaat de plank mis, is een achterhaald vooroordeel en zet ons juist op het verkeerde been. Ik zou liever roepen 'als je niet oppast woekert het straks weer van de Vinex-wijken in het groen buiten de steden.
De beste en mooiste kansen liggen juist in natuurinclusieve gemengd stedelijke verdichting met uiteenlopende bouwhoogtes waarbij de hoogste dichtheden nabij OV-knooppunten moeten komen. Zie duurzaam stad maken als een berglandschap, dan kan je recht doen aan zowel diversiteit aan woningen, heel veel nabije te voet en per fiets bereikbare voorzieningen, waaronder werkgelegenheid en ontmoetingsmogelijkheden, rendabel en hoogwaardig openbaar vervoer en - jawel - ook aan een rijke stadsnatuur! Tegelijk behoud je daarmee de open ruimte rond en tussen de steden voor landschap, mooie dorpen, robuuste natuur, windmolenparken, extensieve landbouw, etc. En hoef je minder asfalt aan te leggen voor al het dagelijkse forenzengejakker.
Dat zijn nog al wat voordelen en is het investeren meer dan waard. Kijk naar voorbeeldprojecten als Wonderwoods en Mark in Utrecht, Vertical bij Amsterdam Sloterdijk en de Sluisbuurt in Amsterdam. Onze driedimensionale ruimte biedt veel meer slimme opties dan het aloude landjepik!

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers