of 59345 LinkedIn

De aanbesteding is mislukt……Hoe herijkt u dan de businesscase?

Complexe gemeentelijke bouwprojecten lopen op dit moment een groot risico. Wanneer de gemeente een theater, sportcomplex, school of …. gaat aanbesteden is de kans groot dat het budget zeer fors wordt overschreden. Met grote gevolgen. Bij het theater in Den Bosch is het nieuwbouwplan zelfs geschrapt. Een veel gehoorde uitleg daarbij is dan dat de budgetten tijdens de crisis zijn bepaald. De bouwmarkt is nu in hoog tempo gekanteld. Aannemers hebben geen werkhonger meer en grote prijsstijgingen zijn het gevolg. Marktwerking is zeker een deel van het verhaal, maar had hier niet enige vooruitziende blik verwacht mogen worden van professionele projectleiding? De varkenscyclus is niet nieuw.

Toetsen of de aanneemsom binnen budget valt is belangrijk, maar dit mag niet zomaar, als het even tegenzit, de argumentatie zijn om een project af te blazen. Voorafgaand aan de aanbesteding zijn er immers al miljoenen opgegaan aan voorbereidingen en uitwerking van het ontwerp. De businesscase van het project is dan in het geding. Was die bij aanvang van het project wel voldoende solide? Is er naast het bepalen van een bouwprogramma en investeringsbudget ook voldoende aandacht geweest voor de benefits die het project moet opleveren? Denk hierbij naast financiële voordelen in de exploitatie (o.b.v. Total Cost of Ownership) óók aan de kwalitatieve benefits, zoals het bereiken van beleidsdoelen, verhogen van maatschappelijk resultaat, verzilveren van gebruikswensen, een betere beleving, mogelijk maken van multifunctioneel gebruik, milieuvriendelijkheid/duurzaamheid en dergelijke. En hoe worden deze aspecten herijkt, bijvoorbeeld op het moment van aanbesteding?

 

Bij een tegenvallende aanbesteding moet de businesscase volledig heroverwogen worden om verantwoord de afweging te kunnen maken, zowel maatschappelijk als economisch.

 

De businesscase van gemeentelijk vastgoed, hoe is het daarmee gesteld? Binnenkort vertellen wij u daar meer over.

 

AfbeeldingAfbeeldingVoor info over het opstellen van een sluitende businesscase neem contact op met bbn adviseurs:

Rinald van der Wal: 088 - 226 74 30

of Ronald Wolvekamp: 088 – 226 24 41. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100, 3995 AX Houten

T 088 – 226 74 98

F 088 – 226 74 04

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers