of 58952 LinkedIn

Besluiten nemen met de 'bol.com-methode'

AfbeeldingOnlangs was ik druk met het maken van plannen voor de vernieuwing van maatschappelijk vastgoed in Uithoorn. Sloop of nieuwbouw: er waren veel factoren om rekening mee te houden. Hoe maak je zo'n complexe beslissing behapbaar voor bestuurders? In dit project verzonnen we de 'bol.com-methode.

Uithoorn heeft verschillende wijken uit de jaren '50 en '60. Het maatschappelijk vastgoed dateert ook uit die periode. Concreet gaat het om sport- en gymfaciliteiten, en om multifunctionele ruimtes waar maatschappelijke organisaties zoals de voedselbank gehuisvest zijn. Er is behoefte aan een verbetering van de kwaliteit van de accommodaties.

 

In dit project zijn we begonnen met het scherp benoemen van de verschillende scenario's. Sloop versus nieuwbouw, locatiekeuzes, vertreklocaties, mogelijke combinatie van functies. Al snel ontstonden 10 verschillende toekomstscenario's. Vervolgens maakten we op basis hiervan een businesscase, waarin vragen zoals kostprijsdekkende huur, bouw- en investeringskosten en exploitatie een plaats kregen. Ook adviseerden we over aanbestedingsstrategie, financiering en uitvoering.

 

Van veel scenario’s naar een keuze

De combinatie van al deze factoren maakt het ingewikkeld: veel scenario's en veel varianten. Maar wat is nu het beste? En hoe leg je goed uit wat het beste is? In overleg met de gemeente verzonnen we de 'bol.com-methode'.

 

Wie een nieuwe wasmachine of stofzuiger nodig heeft, koopt die tegenwoordig vaak online. Om in het brede aanbod je weg te vinden, zie je vaak bij ieder product de voor- en nadelen opgesomd in een paar kleine rode en groene punten. Op die manier zetten we ook de scenario's voor de maatschappelijke accommodaties op een rij: voor en nadelen compact bij elkaar. De compacte manier van opschrijven hielp de college en raadsleden enorm om scherp te zien wat de verschillen tussen de scenario's waren. En misschien, dachten we toen, moeten we onze projecten wat vaker presenteren alsof het stofzuigers zijn.

 

Afbeelding 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 – 226 74 98

F 088 – 226 74 04

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Deelnemen aan een gratis Masterclass?

Woningbouw versnellen in uw gemeente

9 april 2020

Meer informatie

De businesscase van maatschappelijk vastgoed

7 mei 2020

Meer informatie

Circulair bouwen haalbaar maken  

12 mei 2020

Meer informatie

Slim verduurzamen doe je zo

19 mei 2020

Meer informatie

Vastgoednota en portefeuilleplan

26 mei 2020

Meer informatie

Het Huis van de Stad -

De place to be

28 mei 2020

Meer informatie

Whitepapers

Bloggers