of 62812 LinkedIn

Bas Fukken nieuwe sectormanager overheid

Bas Fukken nieuwe sectormanager overheid. Meer winst met strategische aanpak gemeentelijk vastgoed
bbn adviseurs Reageer

Bas Fukken volgt per 1 juli 2020 Rinald van der Wal op als sectormanager overheid bij bbn adviseurs. In een interview ter gelegenheid van deze nieuwe functie vertelt Bas dat gemeenten meer winst kunnen behalen bij een strategische aanpak van hun vastgoed: “Gemeenten die hun vastgoed als een businesscase benaderen en sturen op de jaarlast op de gemeentelijke begroting, bereiken meer bij dezelfde of lagere uitgaven. Deze winst, voor de maatschappij, het milieu en/of de portemonnee laten gemeenten vaak liggen.”

Sleutel tot succes
Bas is bij bbn adviseurs betrokken geweest bij uiteenlopende projecten: van sportaccommodaties tot winkelcentra, van scholen en universiteiten tot kantoorgebouwen en multifunctionele accommodaties. “Bij al deze projecten is communicatie de sleutel tot succes. Het gaat erom goed te luisteren naar de verwachtingen, deze te vertalen in een ‘gedragen’ en realistisch doel en gedurende het proces mensen mee te nemen. Bij het Eemhuis, een multifunctionele accommodatie in Amersfoort, moesten de gebruikers samen een vastgesteld budget voor het interieur verdelen. Als projectmanager leidde ik dit boeiende proces. Nadat alle gebruikers hun gewenste interieur hadden aangegeven, kwamen we 30 procent boven het beschikbare budget uit. Omdat we de kosten goed op een rij hadden en volledig transparant waren, hebben we de bezuiniging eerlijk kunnen verdelen. Zo hielden we alle partijen op een positieve manier aan tafel. De gebruikers hebben zelf veel georganiseerd en bijvoorbeeld refurbished meubilair aangeschaft.”


Sportaccomodaties
De laatste jaren was Bas het gezicht van bbn op sportgebied, met aansprekende projecten als de Elfstedenhal in Leeuwarden, Sportcomplex de Meent in Alkmaar, het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen en als kwartiermaker Verduurzaming sportaccommodaties voor Kenniscentrum Sport en Bewegen. “Ik ben zelf een fanatieke sporter, daarom begrijp ik de wensen van sporters en spreek ik hun taal. Ik heb ook echt de drive om zoveel mogelijk kwaliteit te realiseren.”


Maatschappelijk rendement
Naast de werkzaamheden als sectormanager overheid blijft Bas projectmanager bij bbn. In deze rol helpt hij gemeentes graag om een samenhangend plan te maken voor hun maatschappelijk vastgoed. “Gemeentes kunnen veel winst behalen door ruimtes beter te benutten. Sport- en maatschappelijke activiteiten kunnen prima in één gebouw worden ondergebracht. De uren met een lage bezetting kunnen gebruikt worden voor activiteiten zoals dagbesteding voor ouderen of voor flexibel werken. Het samengaan van functies creëert verbinding in de wijk. Een gemeente kan meer bereiken voor dezelfde uitgaven of zelfs voor lagere uitgaven door integraal naar projecten/wijken/gemeentes te kijken. En door investeringskosten, ontwikkelpotentie, maatschappelijk rendement en exploitatie mogelijkheden gezamenlijk te onderzoeken in een businesscase. Deze winst laten gemeenten nu vaak liggen. Binnen gemeentes is soms een afdeling verantwoordelijk voor de investering (en bijbehorende financiële lasten) en een andere afdeling voor onderhoud en de exploitatie. Door vastgoed vanuit het perspectief van een businesscase te benaderen, kan het vastgoed meer maatschappelijk rendement behalen of minder beslag leggen op de gemeentelijke begroting.”


Duo
Bas Fukken gaat een duo vormen met Ronald Wolvekamp, die al sectormanager overheid is bij bbn. Samen richten ze zich op verbetering en uitbreiding van de dienstverlening van bbn adviseurs in Nederland. Rinald van der Wal blijft als senior adviseur werken bij bbn en is daarnaast actief met het opzetten van een zusterbedrijf van bbn in België genaamd Triple B.

 

Bel of mail Bas Fukken voor een persoonlijke kennismaking:
06 – 20 49 32 21 of wb.fukken@bbn.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers