of 63372 LinkedIn

Onderzoek Noord-Holland: komst zelfrijdende voertuigen brengt veel onzekerheden met zich mee

Onderzoek Noord-Holland: komst zelfrijdende voertuigen brengt veel onzekerheden met zich mee.
Arcadis Reageer

De provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam hebben door Arcadis en TNO laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van de komst van de zelfrijdende voertuigen. De conclusie is dat de komst van zelfrijdende voertuigen veel onzekerheden met zich meebrengt. Mochten alle auto’s volledig zelfrijdend worden, dan zal de drukte op de wegen in Noord-Holland toenemen. De onderzoeksresultaten worden gebruikt als bouwstenen voor de koers Smart Mobility van de provincie en in het Programma Smart Mobility van de Amsterdamse metropoolregio (MRA).

De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit gaan snel. Voertuigen en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders al taken uit handen. Volledig automatische auto’s en schepen zijn in ontwikkeling. Er zijn weinig mensen die twijfelen of (volledig) zelfrijdende auto’s er aan komen, maar wanneer is nog de vraag*). En wat betekent de komst van zelfrijdende voertuigen voor de wegen, de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de leefbaarheid in de provincie? En wat gebeurt er met het openbaar vervoer in de toekomst?

 

Arcadis en TNO werkten verschillende scenario’s uit voor de effecten van zelfrijdende voertuigen op stedelijke en minder verstedelijkte gebieden in Noord-Holland. De scenario’s zijn extreem gekozen om inzicht te krijgen in de maximale impact en verschillen in de wijze waarop autobezit en autodelen zich ontwikkelen. Bij volledig zelfrijdende voertuigen is er geen chauffeur, rijervaring of rijbewijs meer nodig, waardoor meer mensen van deze voertuigen gebruik zouden kunnen maken en het dus drukker kan worden op de Noord-Hollandse wegen. De effecten zijn echter nog met grote onzekerheid omgeven. 

 

Klik hier voor het onderzoeksrapport

 

Contact: 
hendrikjan.bergveld@arcadis.com of

erik.verschoor@arcadis.com


*)  

Deze conclusie sluit aan bij een eerder onderzoek door Arcadis en Binnenlands Bestuur (voorjaar 2018) naar De toekomst van mobiliteit en bereikbaarheid.


Klik hier voor de resultaten van dat onderzoek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

10 juni 2021

13:00 – 14:30 uur

BodemBreed

PFAS in het bodem en watersysteem, vóórkomen en verspreiding

Bloggers

Whitepapers