of 62812 LinkedIn

Nieuwe circulaire bruggen voor drukste fietsroute in Almere

Nieuwe circulaire bruggen voor drukste fietsroute in Almere.
Arcadis Reageer

Het Spoorbaanpad is één van de belangrijkste en drukste fietsroutes van Almere. Het fietspad is in de jaren ’80 aangelegd en voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd. De gemeente Almere verbeterde het eerste deel van de fietsroute in 2018, het tweede deel is nu aan de beurt. Twee nieuwe circulaire bruggen en een viaduct zijn de technische zwaartepunten van dit traject. De nieuwe fietsroute is geschikt voor hedendaags (snel)fietsverkeer en wandelaars en is zo duurzaam mogelijk gerealiseerd.

De renovatie en optimalisatie van het tweede deel van het fietspad tussen Parkwijk en Almere Buiten wordt vanaf 2021 opgepakt. Het fietspad en de fietsbruggen waren te smal en daarom niet veilig voor snelfietsverkeer. Het project omvat een verbreding van het fietspad bij de nieuw te realiseren fietsbruggen Hoge Vaart, Lage Vaart en een viaduct over de Koppeldreef. Duurzaamheid en de integratie van circulair materiaalgebruik spelen in dit project de hoofdrol.


Circulair en duurzaam ontwerp

De gemeente Almere vindt circulariteit en duurzaamheid in bredere zin erg belangrijk. Arcadis werkt met de gemeente samen om deze ambitie een geïntegreerd onderdeel te maken van het ontwerp en de bouweisen. Om duurzaamheid concreet te maken in infrastructuurprojecten werken we met de ‘Aanpak Duurzaam GWW’. Ontdek hoe we dat doen aan de hand van dit recente voorbeeld.


Duurzaam ontwerp

In de ontwerpfase van het Spoorbaanpad introduceren we innovatieve oplossingen en bouwmethodes.

Het ontwerp van de bruggen is modulair en biedt ‘biodiversiteit-versterkende maatregelen’ zoals het stimuleren van huiszwaluwen om onder de brugdekken te nestelen.

We gebruiken zoveel mogelijk circulaire en lokale grondstoffen, om zo de CO2-uitstoot te verlagen. We gebruikten gerecycled kunststof, geproduceerd door een lokale partner. Daarnaast wordt onderzocht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten.

Het vernieuwde Spoorbaanpad maakt Almere nog beter bereikbaar voor het groeiende deel van de inwoners dat gebruik maakt van de fiets als vervoersmiddel. Dit zonder grote belasting van de leefomgeving.

 

Contact: Bas Pennings

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers