of 62812 LinkedIn

Monitoren van bezoekers

Monitoren van bezoekers. Beveiligde oplossing voor crowd control
Arcadis Reageer

In deze tijd van Covid-19 maatregelen en matiging van aantallen mensen op straat en bezoekers van stadscentra is het noodzakelijk voor gemeentes om te monitoren hoeveel bezoekers zich aandienen en waar. Ook bij het weer toestaan van evenementen is dat van eminent belang. Met een eigen lokaal mobiel netwerk op privaat spectrum kunnen gemeentes autonoom en snel een beveiligde oplossing voor crowd control uitrollen.

Om te bewaken òf en zo ja waar en in welke mate er teveel mensen in de stad, in de winkelstraten of op pleinen vertoeven, kunnen gemeentes diverse monitoring systemen opstellen. Er bestaan tal van opties die gebruik maken van sensoren of bijvoorbeeld tellers van de signalen die mobiele telefoons afgeven. In Nederland bestaat een extra optie die minder bekend is: een eigen gemeentelijk lokaal kleinschalig mobiel netwerk met daarover geheel in eigen beheer sensor- en cameratechnologie. Deze telt en registreert de  aanwezigheid van personen.

 

Deze optie klinkt exotisch, maar is dat in de praktijk zeker niet. Er zijn modulaire, zeer betaalbare en integrale  oplossingen voor een lokaal kleinschalig LTE (ook wel ‘4G’) netwerk. Daarnaast is er in Nederland vrij spectrum (frequenties) beschikbaar voor licentievrije en snelle uitrol.

 

Gemeentelijk LTE netwerk

Bij een landelijk dekkend netwerk, zoals bijvoorbeeld van een mobiele provider, denkt men al snel aan grote, miljarden kostende netwerken. Er zijn echter ook oplossingen die ‘plug and play’, kleinschalig en betaalbaar zijn. Belangrijk is dat die ofwel ad hoc en verplaatsbaar, ofwel geïntegreerd in straatmeubilair kunnen worden ingezet en desondanks een volwaardig LTE mobiel netwerk met afgebakend bereik opleveren.

 

De frequenties die daarvoor nodig zijn, zijn in Nederland beschikbaar voor vrij gebruik, ook door gemeentes. Deze frequenties zijn ofwel geheel licentievrij, ofwel behoeven ze een minieme leges voor registratie van de aanvraag. De voorhanden zijnde frequenties zijn ruim genoeg om veel sensoren of cameradetectie toe te passen. Inherent aan deze oplossing (en een belangrijk voordeel ten opzichte van een oplossing van de mobiele operators), is het feit dat de data lokaal wordt opgeslagen.

 

Smart sensors

Zo’n lokaal LTE netwerk gebruikt sensoren, tellers en smart camera’s om te tellen en te monitoren waar concentraties van bezoekers ontstaan. Dat gebeurt anoniem er worden geen beelden van bezoekers gemaakt of opgeslagen. Het lokale LTE netwerk verzorgt een transparant datapad, waarover elke denkbare sensor kan worden toegepast.

 

Martin Standaart, Senior consultant bij Arcadis: “Bij gemeenten zie ik vele ontwikkelingen op het gebied van Smart Cities. Deze oplossing is goed inpasbaar als bouwsteen voor Smart City initiatieven”. De dienst zoals hier beschreven, wordt aangeboden door drie toonaangevende leveranciers die complementair zijn in deze dienst: Cellnex, Nokia en Arcadis.

Een selectie van sensoren en camera’s is onderdeel van het portfolio. Maar sensoren die een gemeente bijvoorbeeld al zelf toepast, zijn ook in te zetten.

 

Maatregelen tegen concentraties

Sensoren melden òf en waar de toestroom van bezoekers een grenswaarde overschrijdt. Met die indicatie kan de gemeente vervolgens geheel naar eigen inzicht en protocol

elke denkbare maatregel nemen; van lichtkranten met mededelingen aan bezoekers tot BOA’s die de mensen aanspreken, van push berichten op het mobieltje van bezoekers tot drones die audio berichten ter plekke afgeven.

 

Turn key; as-a-service

De genoemde oplossingen zijn zeer afgeschaald en betaalbaar, maar uiteraard vergen ze altijd enige investering. Daarom is er een as-a-service oplossing als de gemeente niet, of niet snel genoeg, over vrij beschikbaar investeringsbudget kan beschikken. Daarbij wordt de gehele engineering, planning, levering en beheer van een crowd control systeem tegen een periodiek bedrag beschikbaar gesteld. Daarmee verschuift de investering van kapitaalbeslag naar operationeel budget of beheerskosten. Die kunnen dan naar keuze op een operationele of beheersafdeling worden doorbelast.

 

Drie ervaren partijen

De genoemde oplossing wordt zoals gezegd aangeboden door drie ervaren partijen, die allemaal thuis zijn in mobiele netwerken en sensortechnologie: Arcadis is een internationaal opererende Nederlandse advies- en ingenieursorganisatie die al decennia projecten uitvoert en beheert voor gemeentes en thuis is in infrastructuurplanning. Nokia is wereldwijd marktleider op het gebied van mobiele netwerken en handzame private LTE/5G netwerken.

Cellnex is de grootste Europese full service aanbieder van telecom netwerken voor bedrijven en overheden.

 

Full service optie

Door gebruik te maken van moderne mobiele netwerktechnologie, de beschikbaarheid van vrij

spectrum in Nederland en de inzet van sensortechnologie kunnen gemeentes de regie voeren

bij het monitoren van bezoekersaantallen en het bewaken van ongewenste concentraties

van bezoekers. Met drie competente partijen beschikken gemeentes over een kundige snelle

uitrol van dergelijke oplossingen die desgewenst gefinancierd en geheel als dienst kan worden

aangeboden.

 

Wilt u meer weten over deze dienst, stuur dan een email naar

 

Joop.verhagen@arcadis.com

Martin.standaart@arcadis.com

 

Ontdek meer oplossingen over de uitdagingen van het stadsleven op www.arcadis.com/urbanisatie onze oplossingen voor de uitdagingen van het stadsleven

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers