of 62812 LinkedIn

Het circulaire viaduct

Het circulaire viaduct. De haalbaarheid van het Onbepaald Viaduct onderzoeken we op dit moment
Arcadis Reageer

Van een lineaire economie die gebaseerd is op take-make-waste bewegen we in Nederland naar een circulaire economie. De overheid heeft ambitieuze doelstellingen voor de gebouwde omgeving en infrastructuur. Circulair ontwerpen is één van de mooie uitdagingen binnen deze beweging. Rijkswaterstaat daagt de markt uit via een innovatieve aanbesteding (Small Business Innovation Research) om met concepten te komen voor een circulair viaduct. Arcadis, CTdeBoer en Rebel ontwikkelen samen Het Onbepaalde Viaduct.

Traditioneel versus circulair

Ons concept bestaat uit een lichtgewicht, modulaire constructie van verduurzaamd staal, gecombineerd met een modulaire betonnen onderbouw. Door de lichte constructie en met behulp van een vijzelvoorziening kan in de meeste gevallen zonder funderingspalen gebouwd worden. Bij reguliere, betonnen viaducten bevindt zich een aanzienlijk deel van de constructie in de traditionele paalfundering. Hergebruik van dit onderdeel is praktisch niet te realiseren. Het Onbepaalde Viaduct is volledig demontabel en met deze flexibiliteit bereiken we veel duurzaamheidswinst. Want waar traditionele viaducten bijna altijd vroegtijdig moeten worden gesloopt, kan dit viaduct aangepast of verplaatst worden.

 

Met de langere levensduur, de materiaalbesparingen en daarnaast de winst in bouwtijd en hinder, is het concept over de langere termijn ook financieel aantrekkelijk. Via een open source standaard ontwikkelen we tot slot universele elementen, die onderling uitwisselbaar zijn. En waar iedereen aan mee kan doen.

 

Natuurlijk zitten er nog uitdagingen in het concept, anders zou het niet vernieuwend zijn. De haalbaarheid van het Onbepaald Viaduct onderzoeken we op dit moment. Maar we geloven erin dat dit concept volledig haalbaar is. Wij gaan de uitdaging aan, doen jullie mee?

 

Ontdek meer circulaire voorbeelden op arcadis/circulair economie.

 

Contactpersoon: Esther Heijink

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers