of 59250 LinkedIn

Herstel laagveen in Natuurgebied Vuntus

Reageer

ARCADIS werkt in opdracht van Natuurmonumenten aan het herstel en de kwaliteitsverbetering van het natuurgebied Vuntus bij Oud-Loosdrecht. Het gebied is 130 hectare groot. Voor ARCADIS is hiermee een omzet van ongeveer 1 miljoen euro gemoeid en het werk zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Dat maakten ARCADIS en Natuurmonumenten donderdag bekend.

In dit project werken diverse partijen met elkaar samen zoals Waternet en de provincie Noord Holland. Het wordt mede gefinancierd vanuit het Europese stimuleringsprogramma LIFE Nature via het project New LIFE for Dutch Fens (Nieuw leven in het veen). Middels dit programma wordt het herstel en kwaliteitsverbetering van diverse laagveennatuurgebieden in Nederland gerealiseerd. Het natuurgebied Vuntus maakt deel uit van de Loosdrechtse plassen, behoort tot het Nationaal Natuurnetwerk en is aangewezen als Natura 2000 gebied.
 
De activiteiten bestaan uit het verwijderen van beplanting, de aanleg van nieuwe watergangen, natuurvriendelijke oevers en het verdiepen van enkele petgaten. De beheerpaden krijgen een opknapbeurt en er worden kano- en voetgangersvoorzieningen aangebracht. Een van de opdrachten is om bij de uitvoering van het werk de verstoring van de bodem zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien moet partijen rekening houden met verschillende beschermde planten- en dierensoorten. Daarom geldt dat de toegestane afvoerbewegingen beperkt zijn én een beperkte uitvoeringsduur, ingegeven door het broedseizoen.

 

ARCADIS is trots dit project te hebben verworven. ,,Het is een prachtige uitdaging voor ons team vanuit om de kennis op de gebieden van ontwerp, ecologie, uitvoering en project-, contract- en risicomanagement met elkaar te verbinden’’, aldus algemeen directeur Gert Kroon. Rutger Munters, projectleider Natuurmonumenten: “Het is een uniek project om op deze omvangrijke schaal de natuur in dit laagveengebied te herstellen.  Dat moet voorzichtig met respect voor de natuur, het landschap en een minimum aan verstoring. We zijn blij dat ARCADIS dit werk oppakt.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers