of 63966 LinkedIn

Grote uitdaging openbare ruimte: 5g bouwen!

Grote uitdaging openbare ruimte: 5g bouwen! Waar plaats je al die antennes?
Arcadis 1 reactie

Nederland bereidt zich voor op 5g, het nieuwe mobiele netwerk. In de VS en Korea zijn dit voorjaar de eerste woonwijken opgeleverd met zo’n supersnel netwerk. In Nederland zijn we lang niet zo ver. Sterker nog: de veiling van de 5g frequenties nog plaatsvinden. Wat mogen we van dit netwerk verwachten? Zelfrijdende auto’s samenwerkend met intelligente verkeerssystemen, slimme prullenbakken en lantaarnpalen, op afstand te besturen van operatierobots, schepen en containers. Of de mogelijkheid om op afstand duurzame elektriciteitsopwekking te managen, het waterpeil te beheersen of de fysieke toestand van ouderen te bewaken.

Voor dat alles is snel en intensief dataverkeer nodig. Bij vertragingen tussendoor kunnen namelijk grote problemen ontstaan. Denk aan een operatie die op afstand wordt uitgevoerd of een autonoom bewegend voertuig dat belangrijke gegevens niet op tijd verwerkt. We moeten dus netwerken bouwen die hoge frequenties gebruiken, waarmee we meer data sneller verzenden. Maar, hogere frequenties hebben een korter bereik en dus vereist 5g een intensiever ‘grid’ van antennes. De bestaande 4g antennes staan te ver uit elkaar en met antennes op daken wordt vertraging in het signaal te groot. Voor 5g moet je in de openbare ruimte denken aan een ‘grid’ van 250 meter.

 

De overgang naar 5g is daarmee echt iets anders dan nieuwe software, een andere antenne op dezelfde plek en een nieuwe telefoon. Het betekent in het straatbeeld de aanwezigheid van héél veel antennes, die ergens aan bevestigd worden en aangesloten worden op glasvezel en elektriciteit. Dat stelt de openbare ruimte voor een grote uitdaging. Zeker als we het straatbeeld niet al te drastisch willen veranderen met een woud aan antennes.

 

Vraag is: waar plaats je al die antennes? Lantaarnpalen, laadpalen, putdeksel, reclameborden en bushaltes zijn mogelijk geschikt. Maar de vraag is of je dan een dekkend ‘grid’ hebt. Ook de ligging van het spannings- en het glasvezelnet is van belang. Neem het stationsgebied Amersfoort. Drie providers hebben daar zeventien antennemasten. Voor 5g moeten dat er 130 worden. Maar ook met lantaarns en bushaltes is er nog geen dekkend ‘grid’ te realiseren.

 

Gebiedsdekkende analyses van de boven- en ondergrondse infrastructuur zijn nodig om in kaart te brengen hoe we 5g kunnen realiseren. En waar. Als iedere provider van mobiel internet zijn eigen 5g netwerk aanlegt, krijgt onze openbare ruimte een ander gezicht. Er zijn veel stakeholders bij betrokken, dus moet er veel overlegd worden. Innovaties, slimme manieren om antennes te plaatsen en weg te werken zijn nodig om een antenne-landschap in onze steden te voorkomen.

 

Meer informatie:

Joop.Verhagen@arcadis.com en Martin.Standaart@arcadis.com.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joop (medewerker) op
Weer grote flauwekul en totale non informatie. Wat gaat er mis met een intelligente (?) prullenbak als die niet aangesloten wordt op een 5g netwerk, maar op een 4g netwerk. Zelfrijdende auto's moeten autonoom zijn en niet afhankelijk vaneen of ander stom netwerk dat elk moment down kan gaan of gehackt worden. Hoor ik commerciële uitbuiting? Al het andere doen we al op afstand met de huidige technieken. Daar is dus geen 5g voor nodig, wel slimme implementatie en geen aanplak en pruts software waar de wereld nu van bol staat. Verder denk ik dat we eerst terdege moeten testen wat het effect is op mensen en op met name de hoog gevoeligen onder ons. Pech hebben is hier echt geen optie. Als u dat wel meent overtreedt u de grondwet. De zakkenvullers moeten maar een andere melkkoe gaan zoeken!

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

23 september 2021

13:00 – 14:00 uur

Webinar Gezonde mobiliteit

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers