of 59179 LinkedIn

Green Deal samenwerken aan transparantie van Natuurlijk en Sociaal Kapitaal afgerond

Reageer

22 Nederlandse bedrijven, waaronder Arcadis, hebben de afgelopen twee jaar geëxperimenteerd met het inzichtelijk maken van de effecten van hun product of dienst op mens en natuur. Deze bedrijven bekeken alle facetten, waaronder ook de keten van grondstof tot eindproduct. Dit samen is vervat in het eindrapport ‘Het loont om transparant te zijn’ dat het resultaat is van de Green Deal: ‘Samenwerken aan Transparantie van Natuurlijk en Sociaal Kapitaal’, dat woensdag 25 mei is aangeboden aan de vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), tijdens de 18de Europese Corporate Governance Conferentie. In het rapport staan inspirerende voorbeelden waarmee bedrijven aan de slag kunnen. Zo bracht ABN AMRO de sociale en milieukosten en baten van cacaofinanciering in kaart, deed chemiebedrijf DSM dit voor de productie van OatWell, een innovatief haver product en ontwikkelde verf en fijnchemiebedrijf AkzoNobel een vierdimensionale winst- en verliesrekening.

Het uitbrengen van het rapport vormt de afronding van de Green Deal ‘Samenwerken aan Transparantie van Natuurlijk en Sociaal Kapitaal’, die in 2014 is getekend. De Green Deal was een initiatief van MVO Nederland, IUCN NL, True Price en het Ministerie van Economische Zaken. De belangrijkste geleerde lessen zijn: het loont om voorop te lopen bij transparantie, omdat het zorgt voor betere besluitvorming en rapportage. De samenwerking heeft de deelnemers inzicht gegeven in de beschikbare meetmethodes en tools. En bedrijven hebben nu een beter beeld van de risico’s en kansen. Alle voorbeelden van de Green Deal staan in een Nederlands- en Engelstalig rapport dat gedownload kan worden op de websites van de Green Deal partners.

De betrokkenheid van Arcadis bij de Green Deal bestaat uit het delen van de resultaten de BESmetrics studie uitgevoerd in samenwerking met het Imperial College London, Cofely (nu Engie), DSM, Philips, PwC en IUCN NL. In deze studie bekeken we de behoefte en eisen die bedrijven hebben om biodiversiteit en ecosysteemdiensten (BES) mee te nemen in de besluitvorming in de dagelijkse bedrijfsvoering en strategie op lange termijn. Deze studie vormde een belangrijk onderdeel van het nieuwe wereldwijde raamwerk voor natuurlijk kapitaal: het ‘Natural Capital Protocol’. Dit protocol heeft als doel om bedrijven in staat te stellen beter inzicht te krijgen op hun directe en indirecte impact op en afhankelijkheid van natuurlijk kapitaal en op basis hiervan betere beslissingen te nemen. Het ‘Natural Capital Protocol’ komt 13 juli 2016.

Bianca Nijhof, Global Account Leader bij Arcadis: "De ecologische en sociale uitdagingen waar we voor staan voor de aarde zijn bekend. We doen nog niet genoeg om onze wereld te beschermen. Het is onze passie de kwaliteit van leven te verbeteren en als ondertekenaar van de Green Deal zijn we toegewijd om de impact op en afhankelijkheid van natuurlijk en sociaal kapitaal inzichtelijk te maken".

 

Het rapport is hier te downloaden in het Engels. En hier in het Nederlands. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

AGENDA

Bloggers

Whitepapers