of 61441 LinkedIn

Den Haag gaat eenvoudig puntensysteem hanteren om groener te bouwen

Den Haag gaat eenvoudig puntensysteem hanteren om groener te bouwen.
Arcadis Reageer

Den Haag gaat als eerste stad in Nederland een puntensysteem invoeren voor groen- en natuurinclusief bouwen. Hiermee worden ontwikkelaars en architecten verplicht om groen en natuur in de directe omgeving te bevorderen, met bijvoorbeeld groene daken of muren. Op de website van de gemeente licht wethouder Revis het initiatief toe: 'Den Haag staat bekend als prettige leefstad, maar groeit ook enorm. Daarom gaan we bouwen, maar zorgen we er met dit soort maatregelen ook voor dat de stad mooi en groen blijft.' Het plan werd eerder aangekondigd in het coalitieakkoord en is uitgewerkt door Arcadis. Belangrijk uitgangspunt daarbij was dat het systeem niet te ingewikkeld zou zijn en dat het geen ontwikkelaars afschrikt. 'Daarvoor is de bouwopgave te groot. Dit systeem is bruikbaar en effectief.'

In dit puntensysteem wordt vastgesteld hoeveel punten moeten worden behaald bij een nieuwbouwproject. Hoe meer punten, hoe meer maatregelen nodig zijn. Een ontwikkelaar of architect kan bij het maken van zijn ontwerp kiezen uit een lijst met uiteenlopende maatregelen. Aan die maatregelen zijn punten toegekend. Zo is de aanleg van een biodivers dak goed voor 3 punten, de aanleg van een sedum dak levert 2 punten op en het aanbrengen van een insectensteen geeft 1 punt. De architect of ontwikkelaar neemt net zoveel maatregelen totdat hij het totale aantal punten heeft behaald.

 

Het systeem wordt gefaseerd ingevoerd. In 2019 begint Den Haag met een aantal projecten in het Central Innovation District, rond de grote stations en de Binckhorst. Bij andere bouwprojecten, waar groen- en natuurinclusief bouwen nog niet verplicht is, neemt de stad het systeem als wens in planuitwerkingskaders op.


Ook buiten Den Haag is er belangstelling. Steden die het puntensysteem willen toepassen, kunnen het toespitsen op lokaal gewenste flora en fauna. De motieven voor ‘vergroening’ verschillen per stad. Vaak spelen gezondheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, terugdringen van geluidshinder en fijnstof een rol. Ook zijn beleidmakers zich bewust van de economische waarde van groen. Afhankelijk van hun ‘groener bouwen’ beleid kunnen ze puntensysteem strikt of minder strikt invoeren.


Download hier het rapport

 

Contact

Max Klasberg | Sr. stadsecoloog en adviseur natuurwetgeving | max.klasberg@arcadis.com

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

29 oktober 2020 –

15 januari 2021

Klimaatadaptatie webinar reeks

online

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers