of 63623 LinkedIn

De projectmanager sloopt eigenhandig Neerlands circulaire transitie

Afbeelding Daar zitten we dan. Het is kwart over negen en de bouwvergadering loopt al één kwartier uit. Iedereen moet nog koffie halen en niemand heeft haast. Uiteindelijk wordt de aftrap gedaan als iedereen zit. Drie kwartier te laat... De projectmanager vertelt wat we de komende twee uur kunnen verwachten.

Uitdaging van de dag: bouwbudget sluit niet, de omgevingsvergunning is veel te complex en het voorlopig ontwerp heeft legio opmerkingen, waardoor de planning al één maand uitloopt.


Dit moet elke projectmanager bekend in de oren klinken!

Elke projectmanager weet dat we alles met evenwichtige compromissen, pijnlijke bezuinigingen of doelgerichte opofferingen kunnen oplossen. Dit is natuurlijk typerend en is uiteindelijk de nekslag voor innovatie... In zo’n situatie heeft niemand het meer over duurzaamheid en circulariteit. Is dat terecht of juist doodzonde?

 

Eén ding is zeker, als duurzaamheidsonderwerpen niet snel meer aandacht krijgen; gaan wij de ambities van het Rijk never nooit halen!


Circulaire Mindset

De omslag naar circulair in een project vraagt om een andere mindset van ALLE betrokkenen! Circulaire economie is een ander economisch systeem en vraagt om meer afstemming en opheldering in aanpak. Interne en externe samenwerking is cruciaal, omdat één enkele organisatie nooit de kringloop van elk materiaal alleen kan realiseren. Want de analyse van materialen kringlopen stopt niet bij de eigen voor- en achterdeur. Duurzaamheid loopt als een groene draad door een project. Het succes van duurzaamheid zit in repetitie met een vast agendapunt in elke fase van een ontwikkelingstraject. Dit moeten we afdwingen met harde eisen en gebruik van specifieke toets mechanismen, waardoor de uitvoerende partijen deze meenemen in hun plan van aanpak.

 

Afbeelding

Zo toetsen we duurzaamheid tijdens alle fases (zoals hierboven in Figuur 2), net zoals op alle onderdelen: kwaliteit, geld, tijd, organisatie, informatie en risico. Het is bovendien belangrijk dat alle projectleden meezoeken naar de meest innovatieve oplossingen. Samenwerking en dezelfde mindset verhoogt de slagingssucces bij een circulair project.

 

Circulaire Agendapunten

Naast de verschillende projectnoemers is het ook belangrijk te sturen op circulariteit. Dit doen we door in te zoomen op specifieke onderwerpen. Als onderstaande onderwerpen vaker aan bod komen, borgen we circulariteit binnen het project op continuïteit en kwaliteit. Natuurlijk is dit geen garantie voor succes, maar maken we dit onderwerp bespreekbaar. Naar Arcadis haar zienswijze is het belangrijk onderscheid te maken op de volgende punten:

  • Circulair contractmanagement
  • Meetbaarheid van circulariteit
  • Schaduwkosten en levenscyclus analyses van materialen
  • Het materialenpaspoort

 

Succes allemaal!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers