of 58952 LinkedIn

Circulaire economie: tijd voor zakelijk realisme

AfbeeldingDe circulaire economie staat volop in de aandacht. Medio januari 2018 hebben overheid, bedrijven en kennispartners 5 Transitieagenda’s gepresenteerd. Inzet: hoe transformeert Nederland naar een circulaire economie? Staatssecretaris Van Veldhoven nam de agenda’s met veel genoegen in ontvangst. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer toonde zich optimistisch. Een grote stap is gezet, maar zakelijk realisme is nodig om praktisch verder te komen.

De Transitieagenda’s stellen strategische doelen en benoemen mogelijke acties. Als ondertekenaar van het Grondstoffenakkoord juicht mijn bedrijf en ik zelf deze ambities zeer toe. Maar als we de totstandkoming van een circulaire economie willen versnellen is er meer nodig: concrete business cases, geoliede ketensamenwerking en mensen die plannen succesvol weten uit te voeren. Het bedrijfsleven is er klaar voor. Het aantal circulaire initiatieven bij ondernemers groeit dagelijks, en ook de bereidheid om te investeren neemt toe. Afval bestaat nog steeds en begint zo langzamerhand een vies woord te worden.

Maar hoe maken we circulariteit concreet? Vanuit Arcadis zijn we samen met onze klanten al een aantal jaren bezig om circulariteit te concretiseren in verschillende projecten. Zo brengen we met onze spoorbeheerders de koperkringloop in beeld en staan we geregeld met de laarzen in het rioolslib om waardevolle grondstoffen te identificeren. Het ene moment onderzoeken we winning van zoet water uit ongewenst brak water, het andere moment realiseren we gebouwen met volledig herbruikbare materialen. Op kantoor wandelen we over gerecycled tapijt en is er ‘refurbished’ meubilair. En dat de koffiebekers apart worden ingezameld en hergebruikt is eigenlijk geen nieuws meer.

De circulaire economie heeft een zakelijk perspectief nodig: naast wensbeelden ook een eerlijk verhaal over de kosten en baten. Dat klinkt saaier dan de kleurrijke pitches die dagelijks op bijeenkomsten te horen zijn. Maar het is wel precies wat er nodig is. Benieuwd naar voorbeelden? De komende weken geven mijn collega’s je een kijkje in onze circulaire keuken. Van urban mining tot een top 5 herwinbare grondstoffen uit afvalwater. Volg ons om te zien hoe wij de circulaire economie in de praktijk brengen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers