of 63000 LinkedIn

Bouwkosten Amsterdam hoger dan vorig jaar en blijven stijgen

Bouwkosten Amsterdam hoger dan vorig jaar en blijven stijgen. Overzicht van de duurste en goedkoopste steden.
Arcadis Reageer

Amsterdam is flink duurder geworden om in te bouwen. Amsterdam – en eigenlijk ook de rest van Nederland - zag door bouweconomische hoogconjunctuur, BENG, corona en wisselkoerseffecten prijzen met zo’n 8 procent stijgen en kwam op de 43e plek uit tegen plaats 53 vorig jaar. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index 2021, een internationaal onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis onder honderd wereldsteden. Geneve, Londen en Kopenhagen zijn de duurste steden om in te bouwen. Hekkensluiters liggen allemaal in India met Mumbai, New Delhi en Bangalore onderaan de lijst in deze index. Dat maakte Arcadis woensdag bekend.

Arrèn van Tienhoven, sectorleider Contractors denkt dat dit jaar in Amsterdam en een groot deel van Nederland de kosten door onder meer BENG-eisen en de moeilijke zoektocht naar beschikbare nieuwbouwlocaties. ‘De stikstofproblematiek wordt dit jaar echt zichtbaar door een minder aantal nieuwbouwprojecten. Ook een flinke kostenpost komt van de nieuwe BENG-eisen rondom klimaatmaatregelen in nieuwbouw. Samen met corona remt dat de productie. Maar we hebben in Nederland een tekort aan woonhuizen, dus we moeten de komende jaren juist flink aan de bak. Daar ligt een forse uitdaging voor het nieuwe kabinet. Eigenlijk zouden er tot 2030 minstens een miljoen huizen bij moeten komen om aan de behoefte vanuit de bevolking te voorzien. Vanuit die gedachte verwacht ik dat de bouwkosten verder stijgen en dat gaan we terugzien op deze ranglijst. Ik voorzie ook dat bedrijven straks toekunnen met kleinere kantoren door thuiswerken. Zo kunnen we extra woonruimte realiseren door leegstaande kantoor en winkelruimtes te transformeren’.

 

Van Tienhoven vindt dat de bouwsector zich opmerkelijk veerkrachtig heeft getoond tijdens de pandemie. ‘Ondanks lockdowns, gezondheidsmaatregelen en een tijdelijke onderbreking van de aanvoer van goederen is het werk op de bouw – zij het iets vertraagd - doorgegaan. Onze overheid steekt veel geld in het draaiend houden van de economie, waaronder 20 miljard de komende vijf jaar in het Nationaal Groeifonds voor ondermeer infrastructuur. De toekomst qua werkgelegenheid en bedrijvigheid ziet er goed uit.’   

 

Tenslotte voorziet Van Tienhoven dat digitalisering de volgende stap zet. ‘Digitaal samenwerken krijgt steeds verder vorm. Ontwerpen in BIM en toepassen van Digital Twins versnellen de behoefte naar standaardisatie in de bouwketen, waarbij virtuele toepassingen niet meer weg te denken zijn . Ook zien we steeds verder gaande digitalisering in gebouwen zelf, zoals smart buildings en meer datagedreven gebruikersinformatie.’


Duurste steden:
1. Geneve
2. Londen
3. Kopenhagen
4. Oslo  
5. Zurich
6. New York
7. San Francisco
8. Hongkong
9. Dublin  
10. Macau


Goedkoopste steden:
100. Bangalore
99. New Delhi
98. Mumbai
97. Kuala Lumpur
96. Ho Chi Minh
95. Wuhan
94. Chengdu
93. Nairobi
92. Johannesburg
91. Guanghzhou

 

De Arcadis International Construction Costs (ICC) Index 2021 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen. In eerdere edities werd ook Rotterdam meegenomen in het onderzoek, maar omdat deze stad in het onderzoek qua kosten redelijk vergelijkbaar is met Amsterdam is in deze versie van de ICC Index gekozen voor meer variatie met nieuwe steden in het onderzoek zoals Oslo en Wenen.

 

Klik hier om het rapport te downloaden.

 

Neem contact op met Tim Preger voor meer informatie en vragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers