of 59250 LinkedIn

Beheer en onderhoud assets kunnen een kwart goedkoper bij gelijkblijvende prestatie

Reageer

Dat stelt Marc Hartsema, verantwoordelijk voor asset management bij Arcadis in de aanloop naar een expertmeeting voor beleidsverantwoordelijken voor asset strategie bij publieke organisaties in januari 2016. Wie de weg op gaat van modern assetmanagement ontmoet al snel de noodzaak tot cultuurverandering en de wijziging van rollen en verantwoordelijkheden. Belangrijk dus om vanuit het management de veranderingsprocessen zo goed mogelijk te begeleiden. Hartsema doet zijn uitspraken in een decembereditie van Cobouw.

<.. > De toepassing van ISO 55000, gericht op de verbinding tussen de organisatiestrategie en het uitvoeren van projecten in het veld, vindt steeds meer weerklank. Vooral in Groot-Brittannië en zijn voormalige koloniën. In Nederland hebben Zuid- en Noord-Holland en de provincie Overijssel de handschoen al opgepakt, evenals de Rotterdam. Organisaties als Rijkswaterstaat en ProRail kijken al wel naar de nieuwe standaard, maar zijn nog niet zo ver om deze te omarmen.

De belangstelling voor asset management neemt volgens Hartsema gestaag toe <… > “De publieke sector kent een groeiend besef dat het geld niet oneindig is. Wees doelmatig. Daar wordt door de Rekenkamer ook steeds meer op gestuurd. Hoe voeg je de meeste waarde toe? Mijn prikkelende stelling is: we kunnen een kwart goedkoper uit met gelijkblijvend prestatieniveau.”

 

Scheiding van rollen

Om doelmatig te zijn is volgens Hartsema een scheiding van rollen noodzakelijk. De eigenaar van beheer en onderhoud moet zichzelf de goede vragen stellen en die vertalen in doelstellingen. Vervolgens komt de assetmanager in beeld die op basis van de risico’s en kansen op de prestatiedoelstellingen de benodigde maatregelen bedenkt. Waar loop je de meeste risico’s? Welk niveau van gevaar is acceptabel?

 

“Een ander probleem dat ik met name in de publieke sector zie is het scheiden van potjes voor onderhoud, beheer en investeringen. Zo’n structuur is niet geschikt om de meest effectieve keuze te maken tussen onderhoud en vervanging. Ervaring leert dat om efficiënt tot de beste resultaten te komen, het besluitvormingsproces moet worden omgekeerd. “Je gaat naar een top-downbenadering.

 

De scheiding van rollen tussen de assetmanager en serviceprovider is ook zeer belangrijk. Traditioneel wil je de mensen met hun vaardigheden allemaal zo efficiënt mogelijk inzetten. Dat is eigenlijk resource management in plaats van assetmanagement.”

 

‘Denk niet in objecten, het gaat om het systeem’

Hartsema constateert dat bedrijven die hun risicomanagement op orde hebben ook goed presteren op het gebied van beschikbaarheid. Dat kan geen toeval zijn. “Partijen als Rijkswaterstaat en gemeenten zijn gewend te denken in objecten. Het gaat echter om de functie, om het systeem.

 

Bron: Cobouw,15 december 2015


Hartsema licht zijn visie en ervaringen nader toe tijdens de Expertmeeting: Meer waarde creëren uit uw assets op dinsdagmiddag 26 januari 2015 in Utrecht (LEF Future Centre Rijkswaterstaat)


Voor informatie over programma en aanmelding klik hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers