of 61441 LinkedIn

“Bouwkosten Nederland gaan komende jaren stijgen”

“Bouwkosten Nederland gaan komende jaren stijgen”. Amsterdam en Rotterdam scoren nu nog heel gemiddeld
Arcadis Reageer

Amsterdam en Rotterdam scoren heel gemiddeld als het gaat om de kosten van bouwen. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index, een internationaal onderzoek van Arcadis onder honderd wereldsteden. Sectorleider Contractors Arrèn van Tienhoven van Arcadis verwacht echter dat Nederland de komende jaren flink stijgt op deze lijst door oplopende kosten. Rotterdam bezet nu plek 57 en Amsterdam plek 58 op de index.

New York, San Francisco en Hong Kong zijn de duurste steden om in te bouwen. Daarna volgen Kopenhagen en Geneve. De goedkoopste steden liggen in Azië met de top 3 volledig in India met Bangalore, New Delhi en Mumbai als hekkensluiters op deze index. Dat maakte Arcadis maandag bekend.

 

Hoewel de economie wereldwijd afkoelt, gaat dat voor Nederland niet op. ,,Ik vermoed dat Nederland de komende jaren stijgt op deze lijst’’, verklaart sectorleider contractors Arrèn van Tienhoven van Arcadis. ,,Er is druk op de arbeidsmarkt en het tekort aan vaklieden speelt meer en meer een rol. Aannemers gebruiken vaak buitenlandse vaklieden, bijvoorbeeld uit Polen. Deze mensen vinden de komende jaren vaker werk in de eigen regio. Verder zie ik almaar stijgende materiaalkosten. Hierdoor gaan de bouwkosten harder omhoog dan voorheen. Deze ontwikkeling zie ik bijvoorbeeld terug bij grote infrastructurele werken, waarbij ramingen van opdrachtgevers structureel niet toereikend blijken te zijn om het werk uit te voeren.’’

 

Van Tienhoven voorziet dat digitalisering en robotisering het verschil kunnen maken. ,,Met veel prefab en de inzet van bijvoorbeeld robots kan de productie omhoog. Als vervolgens ook processen verder geautomatiseerd worden, kunnen we in de bouw tempo maken, passend bij de almaar stijgende vraag en de beschikbare budgetten. Hierbij denk ik aan betaalbare starterswoningen en het bereikbaar houden van de steden. Daarnaast speelt natuurlijk circulariteit en de energietransitie in de sector ook een steeds grotere rol. Opdrachtgevers leggen, mede als gevolg van de ambities van overheden, de lat steeds hoger en dat vraagt om slimme innovaties.

 

Duurste steden

Goedkoopste steden

 

 

1.       New York City          

100.        Bengaluru

2.       San Francisco

99.          New Delhi

3.       Hong Kong

98.          Mumbai

4.       Kopenhagen

97.          Kuala Lumpur

5.       Geneve

96.          Ho Chi Minh

6.       Londen

95.          Wuhan

7.       Macau

94.          Guangzhou/Shenzhen

8.       Zurich

93.          Chengdu

9.       Tokyo

92.          Jakarta

10.     Boston

91.          Belgrado

 

De Arcadis International Construction Costs Index 2019 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen.

 

Klik hier om het rapport te downloaden.

 

Contact

Arrèn van Tienhoven, sectorleider Contractors
arren.vantienhoven@arcadis.com / +31 (0)6 5359 9589

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

Afbeelding

AGENDA

29 oktober 2020 –

15 januari 2021

Klimaatadaptatie webinar reeks

online

1 maart 2021 –

31 oktober 2021       

Masterclass Smart Rivers

Diverse locaties in het rivierenland

Bloggers

Whitepapers