of 60249 LinkedIn

Zweepslag

Toegegeven, het was niet mijn zomer. Een zware zweepslag in m’n kuit trok een streep door alle zomerse plannen. Het werd revalideren. Thuis op de bank. Alle tijd voor het WK damesvoetbal, dus. En vervolgens geen enkele etappe van de Tour de France gemist. Klinkt leuk. Maar niets om jaloers op te zijn… Een hele dag aan de buis gekluisterd zitten, verveelt snel heb ik ondervonden.

Hello future

Terwijl de zomer zo veelbelovend begon. In juni organiseerde Antea Group het eerste Hello Future Festival in Utrecht. Data was één van de thema’s waarmee we in de Spoorweg Kathedraal uitpakten. Met Rens de Jong als spreekstalmeester namen negentig bezoekers (overheden en bedrijfsleven) deel aan onze interactieve-sessie over data, informatie en de toekomst daarvan.

 

Artificial intelligence

Al die negentig deelnemers waren kort daarvoor door keynote-spreker Steven van Belleghem op pad gestuurd met een duidelijke boodschap: het tijdperk van Artificial Intelligence (AI) is aangebroken. Aan bedrijven en overheden om nú AI te omarmen en te gebruiken. Met andere woorden: laat ‘het werk’ over aan algoritmes en chatbots. Verzamel, bewerk en gebruik data om betere, efficiëntere beslissingen te nemen.

 

Realtime enquête

Een wake-up call. Zeker omdat het gros van de bedrijven en organisaties nog maar net gewend zijn om ‘mobile-first’ te werken. Dit bleek eens te meer toen we tijdens onze sessie een real-time enquête afnamen met Buzzmaster. Via een app konden bezoekers vragen beantwoorden. De uitkomsten konden we meteen daarna bespreken. Dit leverde interessante inzichten op.

 

Data verstoft in de bureaulade

Bijvoorbeeld dat organisaties die eigen data inwinnen via sensoring of drones nog schaars zijn. We maken vooral gebruik van open data. Ook liet ons onderzoekje zien dat het bedrijfsleven verder is dan de overheid als het gaat om datagedreven werken. Een ander opvallende uitkomst: data waarover we beschikken belandt nog geregeld in een database. Om er vervolgens niets mee te doen…

 

Tijd en geld besparen dankzij drone-techniek

Dit betekent overigens niet dat er helemaal niets gebeurt. Zo maken we bijvoorbeeld steeds vaker gebruik van onderwaterdrones en sensoring om kademuren en waterwerken te inspecteren. Dankzij de efficiëntie van drones en de nauwkeurige inspectiedata die deze inspecties opleveren, kun je dit 30% goedkoper doen dan op de reguliere manier. Pure winst.

 

Slimme afvalbakken

Conclusie? Grote tech-bedrijven zijn volop bezig zijn met data en AI, maar ze staan nog ver van onze praktijk af. De winst zit ‘m in kleine experimenten om toepassingen tastbaar te maken. Neem de slimme openbare prullenbak. Niet wereldschokkend, wel handig. Sensoren detecteren afval in een prullenbak. Zit de bak vol, dan gaat er een signaal naar de ophaaldienst. Zo verminderen we afval dat naast een prullenbak ligt en kunnen we efficiënte ophaalroutes bepalen.

 

Tot slot bood de zweepslag mij een mooi inzicht. Zeker toen ik mijn eerste wandeling weer mocht maken. Hoe mooi de Tour en het WK damesvoetbal ook waren: van stilzitten wordt niemand gelukkig. Een mens wil vooruit, moét vooruit. Zelfs als is het voorlopig nog met kleine stapjes…

 

Meer weten over de uitkomsten van ons onderzoek? Stuur me gerust een e-mail.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers