of 61043 LinkedIn

Robert Forkink

Senior Consultant

T: +31 (0)570 67 94 05
M: +31 (06) 51 49 41 34
E: robert.forkink@anteagroup.com


 • Over goede wijn en de Omgevingswet

  Reageer

  Dit jaar ben ik gestart met een internationale wijncursus: de WSET 2. Dit houdt verband met een ietwat uit de hand gelopen wijnhobby. Zo denken onze kinderen nog altijd dat we zomers ‘op vakantie gaan’ in Frankrijk (ze hebben gelukkig niet door dat we al die jaren wijnreizen maken). Inmiddels heb ik een mooie wijnverzameling thuis. En het is natuurlijk de uitdaging om die wijn op z’n allerbest te drinken.

 • Those who don’t jump, will never fly

  1 reactie

  AfbeeldingEen parachutesprong maken: ik heb er wel eens van gedroomd. Met z’n allen opstijgen in een klein vliegtuigje. De schuifdeur die op spronghoogte opengaat. Je zit in de opening, de koude wind in je gezicht, de aarde vier kilometer beneden je. Het moment waarop elke vezel in je lijf schreeuwt om die sprong niet te wagen… (Vaak het moment dat ik badend in het zweet wakker word.)

 • Een fijne zomervakantie begint op zolder

  Reageer

  AfbeeldingHoe lang de zomervakantie ook leek te duren, eens komt het moment dat het vakantiegerei weer naar zolder moet. Niet het leukste werkje. Sowieso omdat het altijd weemoedig stemt: ‘weer een heerlijke vakantie voorbij’. Maar ook omdat het, in mijn geval, een flinke klus is. Een hele campinguitzet moet de vlizotrap op: tent, bijzettent, luchtbedden, kooktoestel. Dit maakt het verleidelijk om de boel zo snel mogelijk op zolder te mikken. Zien we volgend jaar wel weer, toch….?

 • Le tour de Omgevingswet

  Reageer

  Juli, dat is voor mij de maand van de ‘Tour de France’. Als wielerfanaat is dit hét sportieve hoogtepunt van het jaar. Daar kijk ik écht naar uit. Al weken voor de start begint de voorpret: het invullen van de Tour-poules. Een hele puzzel: wie is er in vorm, welke sprinter gaat voor geel? Welke nog onontdekte ‘darkhorse’ gaat de punten binnenhalen en welke renner laat je thuis vanwege gebrekkige resultaten?

 • De drie R’s van de Omgevingswet

  Reageer

  Welke ouder kent niet de drie R’s van rust, reinheid en regelmaat? Hoewel elke opvoedingsstijl tegenwoordig ter discussie staat, worden die gouwe ouwe R’s nog altijd als een goede basis voor de opvoeding gezien. Ze zorgen voor een soepele organisatie van het huishouden, een schoon en opgeruimd huis, kinderen én ouders die weten waar ze aan toe zijn. Zo voorkom je een hoop onrust thuis.

 • Gezocht: oliemannetjes omgevingswet!

  Reageer

  ‘Ben je van de regels óf ben je van het doel?’, een vraag die ik de laatste tijd vaker stel aan beleidsmakers en bestuurders. Ja, hij is behoorlijk zwart wit en op de man af. Maar soms is het goed om die vraag toch te stellen. Om in te schatten hoe iemand ‘in de wedstrijd zit’. Maar ook om de ander bewust te maken dat niet iedereen hetzelfde erin staat als het om de toepassing van de Omgevingswet gaat.

 • Meer weten over de Omgevingswet?

  Reageer

  Zo voorkom je het Netflix-effect.

  Het waren de kinderen die ons overhaalden om Netflix te installeren. Want, ‘Netflix is gaaf’ en ‘iedereen in de klas heeft het’. Zo kwam het dat mijn vrouw en ik op zaterdagavond besloten om ook eens film via Netflix te kijken. En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want zie uit dat enorme Netflix-aanbod maar een film te kiezen. Werd het romantisch, drama of toch een thriller? ‘En ah nee, die niet, die hebben we al eens gezien…’ na een half uur waren we er nóg niet uit.

 • Beste gemeentesecretaris, maak de Omgevingswet nu ‘chefsache’

  Reageer

  AfbeeldingJe hebt soms van die leenwoorden die exact kunnen uitdrukken wat in je eigen taal niet lukt. ‘Chefsache’ is er zo één. Dit Duitse woord is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Den Haag. Om aan te geven dat in belangrijke kwesties de leiding van de chef gewenst is. Het drukt urgentie uit, de behoefte aan leiderschap, aan een doorbraak. Kortom, een zaak voor de chef himself. In veel gemeenten geldt dit nu ook voor de Omgevingswet.

 • Infographics Omgevingswet: verder kijken dan het plaatje...

  Reageer

  Sinds de start van het Omgevingswet-project maken de ministeries gebruik van zogeheten infographics. Deze praatplaatjes leggen zo’n twintig onderwerpen in eenvoudige plaatjes uit: van ‘brede participatie’ tot ‘de AMvB’s’: Een prettige en laagdrempelige manier van informeren. Maar ook een middel waarmee je zorgvuldig moet omgaan.

 • De gemeenteraadsverkiezingen: de omgevingswet én het Hekking-effect

  Reageer

  AfbeeldingKent u Juinen nog? De legendarische gemeente van burgemeester Hans van der Vaart (Wim de Bie) en z’n ritselende rechterhand, wethouder Tjolk Hekking (Kees van Kooten). Of beter gezegd: de gemeente waar eigenlijk Hekking de scepter zwaait. Of het nu gaat om de Bibliobus op initiatief van én bestuurd door Hekking, het busvervoer uitgevoerd door Hekkings Busmaatschappij of het zwembad waar Hekking wegens bezuinigingen de watertemperatuur tot 11 graden Celsius verlaagde: Hekking heeft overal een hand in.

 • Het eerlijke (Omgevingswet) verhaal!

  Reageer

  Een nieuw jaar voor de boeg én een jaar dichterbij 2021. Nog zo’n duizend dagen voordat de Omgevingswet een feit is. Duizend dagen om uw gemeentelijke organisatie Omgevingswet-proof te maken. ‘Dat valt best mee’, hoort u verschillende adviseurs zeggen. ‘In feite hoeft er niet veel te veranderen. Ja, een integrale omgevingsvisie. Maar dat is in een paar werksessies zo gepiept, nietwaar..?’

 • Verhuizing Omgevingswet; uit het hoofd, uit het hart?

  Reageer

  Ik woon al jaren in de prachtige Achterhoek. Maar om hier te komen, heb ik op vele tussenadresjes gewoond. Zeker in mijn studententijd heb ik de verhuisdozen geregeld gepakt. En zoals dat bij verhuizen hoort; afscheid genomen van huisgenoten, maar ook beloofd dat we elkaar zouden blijven zien.

 • Denken aan Covey in een Franse zomerfile

  Reageer

  AfbeeldingErgens op een Franse snelweg, op de terugweg van vakantie realiseerde ik me het. Wanneer de implementatie van de Omgevingswet in waarschijnlijk 2021 een feit is, ben ik als adviseur al tien jaar bezig met deze wet. Een kwart van mijn carrière. En daar zullen na 2021 ongetwijfeld nog wel wat Omgevingswet-jaren bijkomen.  

 • Uitstel Omgevingswet: halen we die finish wel?

  1 reactie

  AfbeeldingMisschien kunt u zich hem nog herinneren: m’n allereerste blog. De titel luidde ‘waarom de Omgevingswet dus géén Wabo wordt’. Ik schreef over het veelvuldig uitstel dat ervoor zorgde dat de Wabo in 2008 langzaam verzoop en moeilijk van de grond kwam. Ik betoogde dat we niet bang hoefden te zijn dat dit met de Omgevingswet ook zou gebeuren. Zelfs al was er sprake van een jaartje uitstel...

 • Druk, druk, druk..; die omgevingswet doen we overmorgen wel

  1 reactie

  Zomaar een gemeente in Nederland. Er is een leertraject gestart over werkprocessen in relatie tot de Omgevingswet. Een intensief, maar belangrijk traject: zeker met het oog op 2019. Uit alle geledingen van de organisatie zijn sleutelspelers gevraagd om mee te denken. Maar in de week voor de startbijeenkomst stroomt de ene na de andere afmelding binnen: ‘we sturen wel een vervanger…’

 • De Omgevingswet: op de Ajax-manier of op z’n Feyenoords?

  1 reactie

  Ook dit jaar stevenen we af op een ongekend spannende ontknoping van onze voetbalcompetitie. Extra interessant is dat twee totaal verschillende voetbalculturen voor de eindzege gaan. De voetbalclub van de opgestroopte mouwen die op de hielen wordt gezeten door de club die het van de finesse moet hebben. Wie gaat het redden…? 

 • De omgevingsvisie: oefenen voor de juiste symfonie

  Reageer

  Onlangs gaf ik bij een gemeente de presentatie ‘Omgevingswet en de raad’. Ik ging hier onder meer in op de mogelijkheden die de omgevingsvisie gemeenten biedt en de rol van de raad daarin. Nu had deze gemeente in het afgelopen jaar enthousiast gewerkt aan een omgevingsvisie. En deze was min of meer ‘hamerklaar’ opgeleverd. Maar na mijn presentatie bleef het toch wat stilletjes onder alle aanwezigen.

 • Hoezo ‘cultuurverandering’? Het gemeenteloket wordt geen afhaalchinees…

  Reageer

  Cultuurverandering, ik hoor dit woord steeds vaker wanneer het om de Omgevingswet gaat. Sommigen hebben het zelfs al over een cultuurshock die toegediend moet worden. En ik vermoed (ik weet ‘t eigenlijk wel zeker) dat in veel gemeentelijke organisaties het onderwerp cultuurveranderingstraject al op de agenda is gezet. Want, dat is toch wat we op z’n minst nodig hebben om van een ‘nee, tenzij’-, naar een ‘ja, mits’-cultuur te komen? Meedenkers in plaats van vastdenkers; ontschotters in plaats van schuttingbouwers…

 • De Omgevingswet: zó spannend is het nu ook weer niet…

  Reageer

  De komst van de Omgevingswet juich ik toe. Het is een mooie en noodzakelijke verbetering, zeker gezien het proces om tot kwalitatievere besluiten te komen. Meer samenhang, transparanter… enfin, we kennen de termen inmiddels. Tegelijkertijd merk ik dat ruimtelijk gezien de verwachtingen ook hooggespannen zijn. Bij gemeenten, burgers, bedrijven en belangenverenigingen, leeft soms het idee dat de Omgevingswet een ‘gamechanger’ gaat zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de leefomgeving in ons land. 

 • De projectleider Omgevingswet: ‘man met kloten, dijk van een wijf?’

  Reageer

  Wanneer projectleiderschap en Omgevingswet ter sprake komt, moet ik onherroepelijk aan een sketch van Van Kooten & De Bie denken. Wim de Bie gaat als headhunter Johan Lammee in op inspirerend leiderschap. ‘Zelfstandig leiderschap, mee-participeren in beleidsontwikkeling, sturing geven aan een team: bla bla bla. Neen, ik voorspel u: we zoeken straks geen managers meer, maar een ‘man met kloten’ of een ‘dijk van een wijf.’

 • Hoe maak je een implementatieplan dat écht werkt?

  Reageer

  Niet alleen de herfst heeft z’n intrede gedaan, ook het ‘implementatieplan-seizoen’ is begonnen. Ik merk dat veel gemeenten concreet aan de slag willen met de invoering van de Omgevingswet. Er verschijnen plannen van aanpak, implementatieplannen en –programma’s. Een positieve ontwikkeling, maar wel één waarmee gemeenten zichtbaar worstelen. Want hoe geef je vorm aan een goed plan?

 • Bouwen aan de Omgevingswet: eerst de fundering, dan pas het dak!

  Reageer

  Stuurgroepen, financieringsvoorstellen en implementatieplannen: veel gemeenten zijn actief bezig met de komst van de Omgevingswet. Dat is positief. Maar ik zie gemeenten ook worstelen om van plan naar uitvoering te komen. Want, wat moet eerst en wie is aan zet? Wat dat betreft is de implementatie van de Omgevingswet als het bouwen van een huis: het vraagt om een goed ontwerp én een goede volgorde. 

 • Hoe worstelt u zich deze zomer door 2357 pagina’s AMvB’s?

  Reageer

  Daar lagen ze dan op mijn bureau: 2357 pagina’s die samen de vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) van de nieuwe Omgevingswet vormen. Ze werden op 1 juli openbaar gemaakt zodat ‘iedere belangstellende’ voor 16 september z’n op- en aanmerkingen kan geven. Een opgave: wie voor elke pagina 4 minuten leestijd uittrekt, heeft minimaal 157 uur nodig om alles grondig te lezen.

 • Waarom de Omgevingswet dus géén Wabo wordt

  Reageer

  De pessimisten zagen hem al aankomen, voor de optimisten kwam het als een onaangename verrassing: de invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot het voorjaar van 2019. Vier maanden uitstel slechts, maar toch een vertraging die knaagt. Want, hebben we dit al niet eens eerder meegemaakt?