of 59206 LinkedIn

Over de wolkenverdrijver en een kas zonder glas

Nieuwe concepten ontwikkelen, anders kijken naar problemen, innoveren. We worden tegenwoordig meer dan ooit aangesproken op onze creativiteit. Toch is het in de praktijk lastig om van gebaande paden af te wijken. Omdat het gewoonweg ontbreekt aan een goed idee. Of omdat een slimme oplossing voor het grijpen ligt, maar je niet met de juiste bril kijkt. En soms omdat je een goed idee hebt, maar er niemand is die het aandurft.

Het gebouw als materiaaldepot

Onlangs woonde ik een presentatie bij van architect Thomas Rau tijdens het seminar  Global2Glocal. Hij liet me inzien dat je kunt verduurzamen door gewoon eens anders te denken. Neem de renovatie van een gebouw. Waarom slopen we standaard die witte plafondplaten eruit? (Eerlijk is eerlijk, alles moet eruit, is vaak de eerste gedachte bij een renovatie) Waarom maken we ze niet schoon om ze daarna te hergebruiken? Bekijk gebouwen als materiaaldepots, vond Rau. Wat zit er in en wat kun je er nog mee?

 

AfbeeldingDie houten vloer, moet die ook gesloopt?

Een week later was ik in Denemarken. Voor een gesprek met een klant over de vernieuwing van een groot bedrijfspand. Zijn idee was om het hele gebouw te strippen. Van plafond tot en met de installaties; alles moest nieuw. Gaandeweg kregen we het over de houten vloer die in het gebouw lag. Iet wat sleets, maar nog wel bruikbaar. Of die ook weg moest? Dat was wel het idee, ‘maar’, opperde ik, ‘als we die vloer schuren en oliën: dan ligt er toch weer een perfecte vloer?’ Een besparing van duizenden euro’s en duurzaam op de koop toe. De klant was overtuigd en verbaasde zich erover dat hij dit zelf niet had gezien.

 

De kas zonder glas

Het is een klein stapje. Maar wel één die ik kon zetten door anders te kijken. Daarom hebben we meer dan ooit mensen nodig die ons op een andere manier leren kijken. Ze zijn er genoeg. Zo was ik namens Antea Group jurylid bij de TU/e Contest van de TU Eindhoven. Een wedstrijd waarin studenten en start-ups hun ideeën mochten pitchen. Er kwamen prachtige vondsten voorbij. De ‘The Spring Tunder’ bijvoorbeeld. Een systeem dat gaten van twee vierkante kilometer in een wolkendek maakt zodat zonnecollectoren meer zonlicht krijgen. Of een kas zonder glas om in kleine gesloten ruimtes voedsel te verbouwen.

 

Meer windenergie dankzij zonne-energie

De Hybrid Wind Turbine maakte ook indruk. Het is een kleine windturbine die je als een soort schoorsteen op een woning of een flatgebouw kunt plaatsen. De slimmigheid zat hem in de zonnepanelen voor en achter de turbine. Lucht wordt boven de zonnepanelen verwarmd en dit resulteert in een constante luchtstroom rondom de miniturbine. Deze constante luchtstroom zorgt er weer voor dat de zonnepanelen niet té warm worden. Resultaat: meer rendement uit je zonne- én windenergie.

 

Mix talent en ervaring

Niet dat dit soort ideeën meteen toepasbaar zijn. Mini-turbines op daken zijn in ons land, gezien de grillige windstromen, waarschijnlijk niet haalbaar. Maar ze zetten wel aan tot denken: misschien is het concept wél kansrijk in een land als India? En vergoot dit principe ook het rendement van grote turbines? Alleen daarom is het zo belangrijk om mensen die nog niet zijn ‘vastgedacht’ ruimte te geven. En wanneer we deze ideeën kunnen koppelen aan de expertise van ervaren specialisten (want je hebt ook risicodenkers nodig), vinden nieuwe ideeën sneller hun weg.

 

Wat mij betreft ligt er voor het bedrijfsleven meer dan ooit een verantwoordelijkheid én een kans om out-of-the-box denkers ruimte te geven en in hun te investeren. 

 

Meer inspirerende ideeën? Kijk op de TU/e Contest website.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers