Innovatieve beoordelingsmethodiek voor objecten in dijken

Veel waterschappen staan de komende jaren aan de lat voor het beoordelen van de veiligheid van hun waterkeringen. Vaak worden hierin voor het eerst ook de niet-waterkerende objecten (NWO) beoordeeld. Dit zijn alle gebouwen, bomen, kabels en leidingen die zich in en op een waterkering bevinden. Een omgewaaide boom of een lekkende waterleiding kan zomaar een risico vormen voor de veiligheid van het achterland. Het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) en Antea Group ontwikkelden samen een beoordelingsmethodiek voor deze objecten.
Inzicht krijgen op de veiligheid
Het waterschap heeft als doel om inzicht te krijgen in het effect van elk object op de veiligheid van de kering. Het pad naar deze beoordeling kent veel onzekerheden. Hoe krijg je vat op de grote aantallen? In de 1.208 kilometer aan regionale kering van HHR komen honderdduizenden bomen, gebouwen, kabels en leidingen voor. Hoe ga je om met onzekerheid over de beschikbare data uit verschillende bronnen? En hoe kun je de beoordeling automatiseren, zodat het waterschap deze met één druk op de knop kan updaten?
Een beoordeling van deze honderdduizenden objecten was zonder deze automatisering simpelweg niet mogelijk geweest. Niels Minnen, Projectmanager Hoogheemraadschap van Rijnland |
Resultaten
Geautomatiseerd getoetst en voorzien van een veiligheidsoordeel:
- 75.000 gebouwen;
- 480.000 bomen;
- 80.000 kilometer kabels en leidingen;
- In 1.208 kilometer waterkeringen.
Samenwerking
De innovatieve beoordelingsmethodiek is onlosmakelijk verbonden met een intensieve samenwerking tussen Hoogheemraadschap en het bureau. De specialisten op het gebied van dijkveiligheid, ICT en GIS van Antea Group worden aangevuld met de kennis vanuit het Hoogheemraadschap, in het technisch begeleidingsteam vertegenwoordigd door de technisch manager, dijkbeheerders en adviseurs op het gebied van K&L, data, bomen, gebouwen en dijkveiligheid. Zes stappen in de ‘roadmap’ van Antea Group vormen de ruggengraat van het project en de adviseurs van beide partijen werken samen volgens de scrum-methode. Met het kort-cyclisch ontwikkelen en het voorleggen van tussenproducten benut het ontwikkelteam de aanwezige kennis van de waterkeringbeheerder optimaal.
Lees hier het artikel in Civiele Techniek
Meer weten over dit project?
Neem contact op met één van onze specialisten.
Timon Bruggema, Projectmanager Water