of 61869 LinkedIn

Eerste 3D-geprinte brug ziet het levenslicht

Eerste 3D-geprinte brug ziet het levenslicht. Wapeningsvrije brug wordt geplaatst in Steenwijk.
Antea Group Reageer

Wapeningsvrije brug wordt geplaatst in Steenwijk.

Na twee jaar van ontwerpen, bijschaven en verder ontwikkelen, is onze eerste 3D-geprinte brug een feit. Begin december plaatsen we in Steenwijk, samen met ontwikkelpartner BAM een volledig 3D-geprinte, wapeningsvrije brug voor fietsers en voetgangers. Eentje die wat ons betreft de opmaat is naar een hele generatie print-bruggen.

Volwaardig alternatief

In een paar jaar tijd is de techniek van 3D-printing in een enorme stroomversnelling geraakt. In 2018 lieten we in een pilot al zien dat een geprinte brug een volwaardig en veilig alternatief is voor een traditionele gebouwde brug. Daarnaast biedt 3D-printing allerlei voordelen. Je kunt sneller werken, verbruikt minder materiaal en je kunt vormvrij ontwerpen.

 

Afbeelding

 

Ontwerpproces verfijnen

Na de geslaagde pilot gaf de gemeente Steenwijkerland ons de mogelijkheid om samen met BAM een wapeningsvrije geprinte betonbrug te realiseren. Deze opdracht bood ons de kans om het ontwerpproces te verfijnen. Onder meer om te onderzoeken hoe we de 3D-techniek optimaal kunnen benutten en brugconstructies zo materiaalzuinig en veilig kunnen ontwerpen.


Dertig procent materiaalbesparing

De acht meter lange fiets- en voetgangersbrug werd binnen enkele dagen geprint en zorgt voor een materiaalbesparing van 30% ten opzichte van een massieve uitvoering. De printbrug wordt geassembleerd in Eindhoven bij BAM en vervolgens in z’n geheel naar Steenwijk vervoerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe brug begin januari officieel wordt geopend.

 

Meer weten over dit project?

Jaap de OldeProjectmanager Kunstwerken. Stel een vraag
Erik Deuring, Adviesgroepmanager Assetmanagement. Stel een vraag
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers