of 59318 LinkedIn

Een fijne zomervakantie begint op zolder

AfbeeldingHoe lang de zomervakantie ook leek te duren, eens komt het moment dat het vakantiegerei weer naar zolder moet. Niet het leukste werkje. Sowieso omdat het altijd weemoedig stemt: ‘weer een heerlijke vakantie voorbij’. Maar ook omdat het, in mijn geval, een flinke klus is. Een hele campinguitzet moet de vlizotrap op: tent, bijzettent, luchtbedden, kooktoestel. Dit maakt het verleidelijk om de boel zo snel mogelijk op zolder te mikken. Zien we volgend jaar wel weer, toch….?

Kromme haringen

Totdat je de volgende zomer op de camping erachter komt dat die ene, maar o zo cruciale scheerlijn, toch écht kapot was. En dat de campinghamer de stenige bodem van vorige zomer niet heeft overleefd. Om vervolgens te verzuchten waarom je vorig jaar toch niet iets zorgvuldiger had opgeruimd?  Door alles nog even goed te bekijken, aan te vullen en te vernieuwen. Zo stond ik afgelopen zomer op een camping in Midden-Italië met meerdere kromme haringen in mijn handen...

 

Parallelle wereld

Balen. Maar het bracht me we wél op een mooie gelijkenis met de Omgevingswet. Want, waar veel gemeenten en provincies zich inmiddels hebben gestort op nieuw strategisch beleid, zie ik dat ze het operationele uitvoeringsbeleid hierbij nogal eens vergeten. De omgevingsvisie en het omgevingsplan krijgen de aandacht die ze verdienen. Maar het vaak  sectorale uitvoeringsbeleid valt geregeld buiten de scope. En voor je het weet is er een parallelle wereld geboren.

 

Oude wijn in nieuwe zaken

Neem de nota gladheidbestrijding. Onmisbaar in een organisatie, maar geen onderdeel van het strategisch/tactische beleid. Wanneer deze nota niet wordt aangepast aan nieuw strategisch beleid, gaat de gladheidbestrijding op oude voet verder. Wordt er gestrooid zoals dit altijd gebeurt. In het ergste geval worden er zelfs langjarige contracten afgesloten op basis van oud beleid. Dan heb je dus mooie nieuwe zakken, maar dezelfde oude wijn.

 

Een vertaling van de strategie

Daarom is het zo belangrijk om al het uitvoeringsbeleid tegen het licht te houden. Om weg te gooien wat je niet meer nodig hebt. Om aan te passen waar vernieuwing nodig is. Net zoals de nota straatmeubilair, openbare verlichting en het groenbeheer een vertaling moeten zijn van de keuzes die je op strategisch niveau maakt.

 

Rubriceren en opschonen

Vandaar mijn pleidooi om ook dit operationele beleid te inventariseren, te rubriceren, te koppelen en op te schonen. Het instrument Programma leent zich vervolgens uitstekend om uitvoeringsbeleid te bundelen en te koppelen aan integrale thema’s. En nee, dit is net als het opruimen van vakantiegerei niet de meest aansprekende klus. Alleen al in een kleine gemeente gaat het om tientallen uitvoeringsprogramma’s en -beleidskaders die doorgespit moeten worden.


Maar…, wie nu de moeite neemt, heeft daar straks profijt van. Want, twee parallelle werelden belemmeren het succes van de Omgevingswet. Net zoals kromme haringen en een kapotte scheerlijn een relaxte start van de vakantie danig in de weg kunnen zitten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

(voorheen Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud)

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Masterclasses Circulaire Economie

 

Masterclass circulair aanbesteden

9 mei 2019


Masterclass circulaire gebiedsontwikkeling

23 mei 2019


Alle ontwikkelingen rondom de Omgevingswet

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers