of 59281 LinkedIn

De nieuwe N18: een infrastructureel huzarenstukje in Twente en de Achterhoek

De nieuwe N18: een infrastructureel huzarenstukje in Twente en de Achterhoek. Meer veiligheid én een impuls voor de bereikbaarheid en leefbaarheid
Antea Group 2 reacties

Meer veiligheid én een impuls voor de bereikbaarheid en leefbaarheid: op 2 mei 2018 werd de Nieuwe N18 geopend. Eén van de grootste wegenprojecten in Oost-Nederland van dit decennium. Antea Group droeg in opdracht van Rijkswaterstaat Oost Nederland bij aan dit huzarenstukje. Onder meer bij het opstellen van het Tracébesluit en het mede vormgeven aan Omgevingsmanagement.

Een project van de lange adem: zo kun je de Nieuwe N18 tussen Varsseveld en Enschede gerust noemen. Al sinds de jaren '70 wordt er gesproken over de weg en haar ontwikkelingen. De plannen kenden echter een dynamische reis langs bestuurlijke bureaulades en politieke ijskasten. Toen er enkele jaren geleden groen licht kwam, begon de grote puzzel. Want, hoe pas je 50 kilometer weg (waarvan 27 kilometer nieuw) én dertig nieuwe kunstwerken in?


Planstudie

Meerdere infra –en ruimtelijke specialisten van Antea Group legden die puzzel. Ze stopten veel energie in het Ontwerp Tracébesluit, Tracébesluit en tot slot nog twee keer over een wijzigingsbesluit. De cijfers uit de planstudie onderstrepen het effect dat de weg op de omgeving heeft. Met de komst van de N18 zijn driehonderd aankoopdossiers, ruim honderd onteigeningsdossiers, honderd nadeelcompensatie-dossiers en tientallen vergunningen gemoeid.

 

N18 Twente Enschede Achterhoek viaduct


Omgevingsmanagement

Om de omgeving te betrekken, het draagvlak te vergroten en hinderbeleving te minimaliseren, zette Rijkswaterstaat tijdens voorbereiding én realisatie stevig in op Omgevingsmanagement. Twee Omgevingsmanagers van Antea Group gaven hieraan mede vorm. Eelke Dute: ‘Honderden omwonenden, ondernemers en belangenorganisaties: ze keken kritisch mee en hadden allemaal hun vragen en zorgen.’


Dichtbij de omgeving brengen

Eelke: ‘Je kunt het niet voor iedereen goed doen. Maar je kunt mensen wel laten ervaren dat hun mening, kennis en zorgen ertoe doen. We wilden het project daarom dichtbij de omgeving te brengen. Door bijvoorbeeld op dezelfde dag contact op te nemen wanneer mensen een vraag of zorg deelden. Of door bij mensen langs te gaan en in gesprek te gaan. Ook als het om lastige onderwerpen ging. Zo ben je letterlijk dichtbij.’

 

De Nieuwe Twenteroute tussen Groenlo en Enschede werd op 2 mei officieel geopend. Het was de omgeving die op 1 mei als eerste kennis mocht maken. Al hardlopend, fietsend en wandelend ontdekten ze hoe de Nieuwe N18, mede dankzij hun inbreng, na al die jaren vorm heeft gekregen.

Meer informatie op de website van Rijkswaterstaat en Regio8.


Contact

René de Boer
Eelke Dute

 

Foto's: Hans Hendriks Fotografie


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hupsel op
triest voor woorden zo veel slopen voor een 1x1 baansnelweg van 27 kilometer lengte , terwijl in 1990 trace A18 concept bekend lag en vele opstallen nadien zijn aangekocht door gemeente tot 2008 ???

Contactgegevens

Antea Group

(voorheen Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud)

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Masterclasses Circulaire Economie

 

Masterclass circulair aanbesteden

9 mei 2019


Masterclass circulaire gebiedsontwikkeling

23 mei 2019


Alle ontwikkelingen rondom de Omgevingswet

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers