of 59082 LinkedIn

Bouwen of transformeren?

Ik kom ze nog geregeld tegen. Grote reclameborden langs invalswegen van steden die een nieuw plan voor kantoorbouw aanprijzen. Het liefst met prikkelende kreten zoals ‘Bouwen met uitzicht op succes’. Opvallend. Zeker in de wetenschap dat een paar kilometer verderop vele duizenden vierkante meters aan kantoorruimtes leegstaan.

 

Het lef van Utrecht

Daarom heb ik bewondering voor de Provincie Utrecht. In hun structuurplan 2015 - 2017 kiezen ze voor een forse afname van nieuwbouwkantoren en voor de transformatie van leegstaand vastgoed. Dat getuigt van lef én realisme. Alleen al in de provincie Utrecht staat 1 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Terwijl de plancapaciteit groter is dan 1,3 miljoen vierkante meter. De behoefte aan nieuwe kantoorruimte tot 2020? Niet meer dan 600.000 vierkante meter…

 

Doorbouwen kost vele miljoenen

Kortom, er staan teveel nieuwe kantoormeters gepland. Op de huidige manier doorbouwen, kost vele miljoenen. Zeker omdat de leegstand en de afnemende vraag structureel is. Door automatisering staat 50% van alle administratieve banen in Nederland op de tocht. De vijfdaagse werkweek staat onder druk en de vraag naar flexibele, zelfstandige professionals stijgt. Deze ontwikkeling vraagt niet om de bouw van meer kantoorcapaciteit. Wel om andere kantoorconcepten.

 

Een oud gebouw is meer dan een tweedehands auto

Toch proef ik terughoudendheid in de markt om bestaande gebouwen te hergebruiken. Zo heerst het idee dat je bij transformatie beperkt wordt in je ambities. Het is als het kopen van een tweedehands auto: je moet het doen met wat er is, je kunt niet al je wensen erin kwijt. Maar dit beeld is onterecht! Zelfs achter het grauwe beton van kantoorcomplexen uit de jaren ‘50 huizen meer mogelijkheden dan je denkt.

 

Zo kan het ook: De Resident

Een voorbeeld is De Resident in Den Haag. De Rijksvastgoeddienst liet dit verouderde kantorencomplex in hartje Hofstad verbouwen tot een nieuw thuis voor twee ministeries. De gebouwen werden volledig aangepast op basis van het nieuwe werken: 2400 flexibele werkplekken voor 2700 ambtenaren. Ook op het gebied van inrichting, installaties en veiligheid werd De Resident state-of-the-art. Resultaat: leegstand van duizenden vierkante meters kantoorruimte én zinloze nieuwbouw aan de rand van de stad werd voorkomen.

 

De financiering van transformatie

De techniek laat het toe. Het is vaak nog de financiering die een uitdaging blijft. Anders dan nieuwbouw vraagt transformatie om een flinke investering in het voortraject. Banken zijn terughoudend bij die voorfinanciering. Zeker als het gaat om een investering in ‘verouderd’ vastgoed. De Provincie Utrecht lost dit op door transformatietrajecten mogelijk te maken met subsidies, garantstellingen en (achtergestelde) leningen.

 

Transformeren met uitzicht op succes

Transformatie vraagt om de kunst om ‘door het oude, het nieuwe te zien’. Wie dit aandurft, weet dat dit lef zich terugbetaalt. Want, transformeren is op den duur altijd goedkoper dan nieuwbouw én het bezit van onverkoopbare vierkante meters. Wat mij betreft is die slogan op de reclameborden daarom onterecht: het is niet bouwen met uitzicht op succes, maar transformeren met uitzicht op succes. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers