of 60715 LinkedIn

Bouw en vastgoed: waar blijven de échte gamechangers?

AfbeeldingHet programma van de Provada 2016 was veelbelovend. Een deel van het programma stond onder meer in het teken van gamechangers. ‘De nieuwe generatie is anders. Ze staan anders in het leven, de maatschappij en de vastgoedsector. Welke verfrissende ideeën hebben onze gamechangers?’ het was een aankondiging die triggerde en die mij nieuwsgierig af deden reizen naar Amsterdam.

In een land waarin welvaart bijna voor iedereen vanzelfsprekend is, maken we andere keuzes dan enkele decennia geleden. Niet voor niets is happy the new rich. Neem de twintigers van nu. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van hen vindt dat er meer in het leven is dan geld verdienen. Het is een generatie die z’n status niet meer ontleent aan een kast van een woning of autobezit. Wel aan de mate van geluk en de betekenis die zij toe kunnen voegen aan hun leven en werk.

 

Eenpersoonshuishouden, healthy ageing

Het is niet alleen deze generatie die de bouw- en vastgoedsector uitdaagt om tot nieuwe ideeën en concepten te komen. Neem de toename van het aantal huishoudens in ons land: van 7,6 naar 8,6 miljoen in 2060. Een groei die vooral wordt veroorzaakt door het aantal eenpersoonshuishoudens. Woningtekort dreigt. Of neem healthy ageing: we worden ouder én blijven langer vitaal. Parallel aan deze ontwikkeling, raast de technologie voort. De opkomst van big data, sensortechnologie en 3d-printen: ze scheppen een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

 

Anders omdat het moet?

Of ik die wereld heb ontdekt op de Provada? In zekere zin wel. Qua technologie kwamen er interessante ontwikkelingen voorbij. Nóg slimmere installaties, nieuwe manieren om C02-neutraal en efficiënter te bouwen en concepten voor stedelijk wonen. Maar aan de andere kant was de oogst best mager. De beloofde gamechangers ontpopten zich vooral als nieuwe technologische snufjes. Vaak gericht op duurzaamheid en de doelstellingen van 2020. ‘We moeten met het oog op 2020 veranderen’, was een kreet die ik woensdag vaak heb gehoord.

 

Gaat er wel wat veranderen?

AfbeeldingToch bekroop me het gevoel dat er helemaal niet zoveel gaat veranderen. Zeker na het lezen van de Trouw van vorige week zaterdag. Hierin riep de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer op om de weilanden rondom de stad vrij te maken voor woningbouw. Kortom, we blijven het liefst nieuw bouwen, aan de rand van de stad. De nieuwe technologie die voor handen is, passen we vooral toe vanuit het idee dat het moét voor 2020. Gelukkig liet Rijksbouwmeester Floris Alkemade een tegengeluid horen: ‘Duurzaamheid is gebruiken wat je al hebt, niet het zoveelste weiland volbouwen met eengezinswoningen.’

 

Laten we de mens niet vergeten

Wat ik op de Provada, maar ook in het Trouw-artikel, miste, was de factor mens. De spelers van het spel, wat willen zij eigenlijk? Neem de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens: hoe wil die groep wonen? En hoe kijkt de nieuwe generatie aan tegen wonen en werken? Willen zij nog wel een groot huis, of mag het kleiner, maar met meer kwaliteit? En hoe kijken ze aan tegen eigenaarschap, willen ze wel langer op één plek wonen, willen zij nog bezitten? Wat vinden senioren van woningen vol camera’s en sensoren zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen? Is dat wat zij écht willen, of hebben ze behoefte aan een ander woonconcept?

We zouden daarom onszelf eerst de vraag moeten stellen: wat willen wij? Hoe willen wij ons verhouden tot wonen, werken en samenleven? Pas wanneer we hier de antwoorden op vinden, zouden we technologie, nieuwbouw of transitie van bestaande bouw in moeten zetten om deze wensen op een duurzame manier mogelijk te maken.

Alleen dan, kunnen we zeggen dat het spel écht veranderd is. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred den Boef (Senior adviseur grondzaken en omgevingsrecht) op
Eindelijk een verfrissend geluid. Nu de crisis voorbij lijkt te zijn, dreigt het gevaar dat zowel de overheid als de markt terugschieten in de oude reflex: bouwen in grote volumes tegen zo gunstig mogelijke opbrengsten.
Gemeenten die nog met een grondpositie opgescheept zitten, willen die natuurlijk zo snel mogelijk kwijt. De provincies doen er verstandig aan de vinger goed aan de pols te houden, om te voorkomen dat gemeenten een loopje nemen met de Ladder voor Duurzame Verstedelijking.

Contactgegevens

Antea Group

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers