of 58952 LinkedIn

5 redenen om nu te beginnen met energiebesparing

Met de klimaattop van Parijs vers in het geheugen en de strengere klimaatdoelstellingen van De Europese Commissie in het verschiet, krijgt het indammen van CO2-uitstoot meer urgentie dan ooit. Toch wil het in ons land nog niet zo vlotten. Sterker nog; we lopen achter. Maar wij beseffen vaak helemaal niet dat ook op kleine schaal substantiële voordelen te behalen zijn. De vrijblijvendheid van doelstellingen op internationaal niveau kun je vanuit ondernemerschap ook omzetten naar kansen.

Vijf redenen om als gebouwbeheerder nu een slag te slaan:

 

1. De terugverdientijd van investeringen wordt steeds korter!

Gebouwbeheerders en eigenaren hikken vaak tegen de investeringen aan die ze moeten doen om de energieprestaties te verbeteren. Het zijn echter de kleine aanpassingen die voor een groot verschil kunnen zorgen. Relatief kleine investeringen in installaties(: Ledverlichting, tijdschakelaars en goede isolatie waar je soms ook subsidie voor kunt krijgen) dragen al bij aan de noodzakelijke C02-reductie. Het hoeft dus niet groots en ingewikkeld.

 

2. De regelgeving wordt sowieso strenger

Eisen op het gebied van de energieprestaties voor gebouwen worden strenger. Zo wordt al gesproken over de mogelijkheid dat gebouwen met lage energielabels (F en G) straks niet meer verhuurd mogen worden (in Engeland is dit vanaf 2018 al realiteit). Het is dus goed om de zaken alvast op orde te brengen: scheelt weer in de investeringskosten. Als we straks allemaal ‘tegelijk moeten’ besparen, dan zul je dat zeker terugzien in een stijging van de rekening.

 

3. Gebouwgebruikers zullen je dankbaar zijn

In de afgelopen jaren hebben we diverse gebouwen tot wel dertig procent energiezuiniger gemaakt. Fijn voor de energierekening, maar ook voor de gebruikers van gebouwen. Door goed geïsoleerde gevels, slimme lichtplannen en betere installaties winnen gebouwen aan kwaliteit en comfort.

 

4. De (verplichte) Energie-audit

De Energie-audit is vaak een goede eerste stap bij besparingen. De Energie-audit (een check op je meest materiele energiestroom) is inmiddels verplicht is voor veel ondernemingen en organisaties met meer dan 250 medewerkers. Een goede audit levert een hoop aan informatie op: bijvoorbeeld waar de grote bespaarkansen liggen en waar je al op de juiste weg bent.

 

5. Je kunt een geweldige bijdrage leveren

Dit gaat niet alleen over slim terugverdienen of investeren, maar ook over maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor deze aarde en de generaties na ons. Nieuwbouw wordt weliswaar steeds energiezuiniger dankzij overheidsbeleid maar nieuwbouw is maar een klein deel van het gebouwenaanbod. Vooral in bestaande gebouwen valt nog enorm veel winst te behalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Antea Group

(voorheen Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud)

Afbeelding

Tolhuisweg 57,

8443 DV  Heerenveen

Postbus 24,

8440 AA  Heerenveen

Tel. (0513) 63 45 67

www.anteagroup.nl

info.nl@anteagroup.com

Meer nieuws

Bloggers

Evenementen

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers