Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kamer wil middeninkomens in sociale huurwoningen

Een groeiende meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Donner moet regelen dat (lage) middeninkomens vaker terechtkunnen in een sociale huurwoning.

02 augustus 2011
Een groeiende meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) moet regelen dat (lage) middeninkomens vaker terechtkunnen in een sociale huurwoning. SP-Kamerlid Paulus Jansen en zijn CDA-collega Bas Jan van Bochove zeiden maandag te hopen dat Donner eindelijk voorstellen van de Kamer gaat uitvoeren, omdat sinds vrijdag ook regeringspartij VVD ervoor pleit.

De CDA-bewindsman heeft tot nu toe de boot afgehouden met verschillende voorstellen op dit terrein van CDA, PvdA en SP, gesteund door onder meer gedoogpartner PVV.


Meer beschikbaar
VVD-politica Betty de Boer zei vrijdag dat meer corporatiehuizen (huur tot 652 euro) beschikbaar moeten komen voor mensen met een inkomen tot 43.000 euro per jaar. Nu mag maximaal 10 procent van de sociale woningen naar mensen met meer dan 33.614 euro. Branchevereniging Aedes van de corporaties waarschuwde vorige week dat vooral lagere middeninkomens in de problemen komen, omdat ze aangewezen zijn op de duurdere vrije huursector.


Grens optrekken

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft om opheldering gevraagd na de waarschuwing van Aedes. De PvdA vraagt Donner of de inkomensgrens kan worden opgetrokken naar ongeveer 45.000 euro. CDA'er Van Bochove wees erop dat eind vorig jaar van hem al een motie is aangenomen om de inkomensgrens op te trekken in gebieden waar het woningaanbod problematisch is voor middeninkomens.


Staatssteun

Nog voor de zomer is ook een SP-voorstel aangenomen die Donner vroeg in onderhandeling te gaan met de Europese Commissie. Wegens de staatssteun voor de sociale woningbouw zijn in Brussel beperkingen gesteld aan corporaties, zoals de inkomensgrens, om oneerlijke concurrentie met de vrije huursector te voorkomen.


Afbouwen

Volgens een woordvoerder van Donner heeft de minister al herhaaldelijk aangegeven dat opnieuw onderhandelen in Brussel geen zin heeft. Om van de beperkingen af te komen stelt de SP nu voor de staatssteun af te bouwen. In ruil hiervoor zouden corporaties minder hoeven meebetalen aan de huurtoeslag.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Opmerkelijk dat politiek Den Haag dit probleem nu pas signaleert. Corporaties hadden al veel eerder voor dit effect gewaarschuwd.
Is het nu werkelijk niet mogelijk om z'n idiote Brusselse regel te negeren?
Kom op. 't Is zomer. Stel een daad!
Dick / woningcorporatiemedewerker
Censuur!
Mijn reactie is verdwenen!
O. ten Hove
Donner danst naar de pijpen van rechts. En heeft geen mededogen met de kleine man...
Jan
Gewoon sociale huren optrekken naar kostprijs en iedereen in aanmerking laten komen. Is je inkomen te laag, dan krijg je automatisch korting op de huur (huurtoeslag). Dan is er dus geen sprake meer van staatssteun aan de woningbouwcorporarties en daarmee is er ook geen bemoeienis van Europa meer. En verander dan meteen de basis voor de huurtoeslag (qua inkomen) in het inkomen van het vorige jaar of het jaar daarvóór. Dat voorkomt , zoals nu, allerlei terugvorderingen en bijbetalingen omdat van het geschatte inkomen van het lopende jaar wordt uitgegaan. Het inkomen van het vorige jaar of dat van twee jaar geleden staat fiscaal gewoon vast.
Paul / ambtenaar
De maatregelen voor (niet) toewijzing van sociale huurwoningen en de extra huurverhoging voor scheefwoners zijn niet alleen onbillijk maar ook onuitvoerbaar.
Wat velen ook nog vergeten: inkomen is niet hetzelfde als draagkracht. Alleen een totale aanpak van de woningmarkt (koop + huur) zal werken.
Tegendraads / zzp-er
Komt er dan ook een forse uitbreiding van het aantal huurwoningen? Dat is de laatste 30 jaar fors afgenomen door een deel van de huurwoningen te verkopen. De wachttijden voor een huurwoning zijn weer opgelopen tot vooroorlogs niveau en voor krap 40m2 betaal je al gauw 500 euro. Als ook de middeninkomens mogen meedingen, vindt er al gauw verdringing plaats van de minst draagkrachtigen. Geen woord over bouwplannen van sociale huurwoningen. Slecht beleid.
Advertentie