ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Wie beheert de weg buiten de bebouwde kom?

Wie beheert de weg buiten de bebouwde kom? De wegenlegger is het document dat duidelijkheid geeft. Zo ook voor de gemeente Noord-Beveland.

08 maart 2018
Kadaster-beeld-bij-bericht-Wegenlegge-9-maart-2018.jpg

Wie is er verantwoordelijk voor het gat in het wegdek van een openbare weg buiten de bebouwde kom? De wegenlegger is het document dat duidelijkheid geeft. Zo ook voor de gemeente Noord-Beveland.

Een wegenlegger toont de openbare wegen, wandel- en fietspaden en civiele kunstwerken zoals bruggen, duikers en viaducten buiten de bebouwde kom. Elke gemeente in Nederland moet op grond van de Wegenwet over een actuele wegenlegger beschikken. Het juridische document geeft ook aan hoe de verantwoordelijkheid en de onderhoudsplicht is georganiseerd.


Verouderde wegenlegger Noord-Beveland

Ook voor de gemeente Noord-Beveland ging het Kadaster aan de slag met een nieuwe wegenlegger. Dirk Achterberg, beleidsmedewerker beheer en realisatie van deze gemeente vertelt hierover: “De verouderde wegenleggers die we hadden, dateren nog van voor de samenvoeging van de gemeenten Kortgene en Wissenkerke tot gemeente Noord-Beveland. Dus nog van vóór 1995. De hoogste tijd voor een nieuwe en actuele wegenlegger dus!”


Eindelijk digitaal

“Daarnaast is het meteen een ideale mogelijkheid om dit soort informatie te digitaliseren”, vervolgt Achterberg. “Digitaal betekent gemakkelijker te raadplegen en te wijzigen. Omdat er geregeld weggedeelten worden overgedragen tussen wegbeheerders is het van belang regelmatig te actualiseren en dit gaat digitaal veel gemakkelijker. Waarom we gekozen hebben voor het Kadaster? Omdat zij veel kennis hebben van het vastleggen van grenzen en eigendommen en beschikken over de benodigde informatie. Ze ontzorgen ons in het gehele traject tot aan de bestuurlijke vaststelling van de wegenlegger en dat is erg fijn.”


Wegenlegger maken

Het Kadaster vervaardigde de wegenlegger al voor verschillende gemeenten. Martin Tillema van het Kadaster vertelt: “De wegenlegger wordt door onze topografen gemaakt. Zij kunnen, door hun kennis en ervaring, snel een wegenlegger maken. Ze gebruiken luchtfoto’s en de topografische kaart om de omgeving in kaart te brengen en koppelen hier kadastrale eigendomsgegevens aan. Voor andere specifieke informatie, zoals de breedte en verharding van een weg, gebruiken we de gemeentelijke informatie. De wegenlegger wordt als digitaal GIS-bestand geleverd, maar ook op papier. De provincie stelt de wegenlegger, als de zienswijzen ingediend en behandeld zijn, uiteindelijk vast.”


Ook voor uw gemeente?

Kijk voor meer informatie op de website van het Kadaster.


Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2018. U vindt deze Terzake op de pagina brochures en publicaties.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nick Johansson / Beleidsadviseur Ruimtelijk Domein
Wat is de relatie met de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)? Deze registratie bevat in ieder geval alle opdelende objecten, waaronder wegen en is tevens een wettelijke verplichting. Ik mis even het nut van het maken van een aparte wegenlegger als we landelijk al hebben afgesproken heel Nederland conform vastgestelde standaarden topografisch in te tekenen,
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.