Data elektriciteitsnet helpt bij energietransitie
Data elektriciteitsnet helpt bij energietransitie. Netbeheerders beschikken over veel informatie

Hoe schakel je over naar duurzame energie? Met die vraag zijn veel woningcorporaties, regio’s en gemeenten bezig. Daarbij zijn gegevens over elektriciteitsnetten essentieel. Is er plaats onder de grond voor uitbreiding? Hoeveel capaciteit heeft het net nog over? Samen met netbeheerders verwacht het Kadaster deze gegevens nog dit jaar als open data beschikbaar te stellen.
Onderzoek binnen VIVET
Binnen het landelijke initiatief Verbetering van de Informatievoorziening Voor de EnergieTransitie (VIVET) deed het Kadaster samen met Netbeheer NL onderzoek. Onderzocht werd welke informatie over elektriciteitsnetten gemeenten en RES-regio’s (Regionale Energie Strategieën) nodig hebben. Ook brachten we de wettelijke belemmeringen in kaart.
Kadaster mag niet alle gegevens delen
Martin Tillema vertegenwoordigt het Kadaster binnen VIVET: “Wij registeren de eigendomsinformatie van ondergrondse netwerken en stellen deze ook nu al beschikbaar via het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC). Maar dat is alleen bedoeld om graafschade te voorkomen. Voor infrastructuurplannen mogen overheden wel zogeheten Oriëntatieverzoeken indienen. Dat geldt alleen niet voor particulieren en marktpartijen, zoals adviesbureaus die gemeenten ondersteunen bij het maken van transitieplannen.”
Netbeheerders beschikken over veel informatie
Veel gegevens van de netten zijn beschikbaar bij de netbeheerders zelf. “Waar ligt het net, hoeveel capaciteit kan het aan en welke werkzaamheden zijn wanneer gepland?”, aldus Jan Bruinenberg. Hij neemt vanuit koepelorganisatie Netbeheer NL deel aan het coördinatieoverleg VIVET. Hij begrijpt dat gemeenten inzicht willen hebben op het niveau van wijk, straat, buurt en transformator.
Gemeenteplannen helpen netbeheerder
Andersom geldt volgens Bruinenberg ook dat netbeheerders inzicht willen: “Gemeenten hebben bijvoorbeeld plannen voor industrieterreinen of nieuwe wijken. Inzicht daarin helpt ons vooruit te kijken. Hoe verder we kunnen kijken, hoe beter wij als netbeheerder onze netten daarop kunnen toesnijden.”
Vanwege privacy niet alle gegevens delen
Netbeheerders mogen vanwege privacyregels alleen niet alle gegevens delen, legt Bruinenberg uit: “Woningcorporaties willen bijvoorbeeld graag de verbruiksgegevens weten van slimme meters in de meterkast om piekmomenten per straat te bepalen. Daarmee kunnen ze hun verduurzamingsopgave inschatten. Maar dit zijn persoonsgegevens en die mogen wij dus niet leveren. Die wettelijke belemmeringen brachten we in kaart voor de ministeries van BZK en EZ.”
Meer netwerkgegevens in oktober beschikbaar
Het verder beschikbaar maken van netwerkgegevens is dus belangrijk om de energietransitie goed vorm te geven. Volgens Tillema zijn deze gegevens naar verwachting nog dit jaar beschikbaar. Bruinenberg besluit: “Energie verdient aandacht en dat geldt ook voor energiedata, een belangrijke grondstof in de samenwerking.”
Meer over energietransitie
U leest meer over de energietransitie op de pagina Energietransitie.
Terzake
Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van september 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de?pagina Terzake.
Terzake nieuwsbrief ontvangen?
Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen??Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.