ruimte en milieu / Partnerbijdrage

10 feiten over nieuwbouwwoningen

Een onderzoek naar de nieuwbouwmarkt.

16 juni 2022
Nieuwbouw

Wie kopen de meeste nieuwbouwwoningen: ouderen of jongeren? Welke nieuwbouwwoningen worden steeds groter en welke juist kleiner? Deze en nog meer feiten leest u in ons onderzoek naar de nieuwbouwmarkt.

10 feiten uit dit nieuwbouwonderzoek

 1. Bijna tweederde van de bestaande woningen is in eigendom van een particulier. Bij nieuwbouwwoningen ligt dat aandeel ruim 10% lager.
 2. Ongeveer 12% van de verkochte woningen is een nieuwbouwwoning. Dit aandeel verschilt wel per gemeente. We zien relatief veel nieuwbouw in Weesp, Waddinxveen, Blaricum, Zuidplas en Vijfheerenlanden. En er is juist weinig nieuwbouw in Krimpen aan de IJssel, Wassenaar, Baarn, Meerssen en Landgraaf.
 3. Nieuwbouwkopers verhuizen binnen een kortere afstand. Driekwart woont op maximaal 8 kilometer afstand van de vorige woning.
 4. Nieuwbouwkopers gaan doorgaans groter wonen. Vooral kopers die een woning van een woningcorporatie achterlaten, gaan gemiddeld 40 m2 groter wonen.
 5. Er wordt steeds meer gebouwd buiten de bebouwde kom. Van 1 op de 5 woningen in 2012, naar 1 op de 3 in 2021.
 6. Limburgse nieuwbouwwoningen hebben de grootste tuinen. In de Randstad staan de nieuwbouwwoningen met de kleinste tuinen. Daar krijg je gemiddeld 100 m2 minder tuin dan in gemeenten met de grootste nieuwbouwtuinen.
 7. Nieuwe corporatiewoningen worden steeds kleiner. Nieuwe eengezinswoningen in de koopsector zijn even groot gebleven, meergezinswoningen werden groter.
 8. Kopers van 60 tot 70 jaar kopen de meeste nieuwbouwwoningen. 15% van de woningen die zij kopen is nieuwbouw. Ook kopers van 35 tot 40 jaar kopen veel nieuwbouw, namelijk 14%.
 9. Niet elke leeftijdsgroep koopt een nieuwbouwwoning in de eigen gemeente. Vooral kopers onder de 40 jaar kopen minder vaak in de eigen gemeente dan kopers erboven.
 10. Jongeren kopen vooral nieuwbouwrijwoningen. Ouderen met de pensioengerechtigde leeftijd kopen steeds vaker nieuwbouwappartementen.

Volledige onderzoek bekijken?

Download het volledige onderzoek als pdf

Meer informatie

 • Dit onderzoeksrapport is geschreven door Hans Wisman, Lars Brugman en Marion Plegt.
 • Meer over Nieuwbouw leest u in ons onderzoek naar woninggrootte.
 • Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
 • Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
 • Kijk voor meer informatie over nieuwbouwwoningen en de informatie die wij hierover bieden op de pagina Nieuwbouwwoningen.
 • Wilt u voortaan ieder kwartaal cijfers en inzichten over de woningmarkt ontvangen? Schrijf u dan in voor ons Kwartaalbericht woningmarkt via het aanmeldformulier.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er dient te worden gebouwd naar gelang er behoefte is aan meer woningen (balans tussen vraag en aanbod). In verband met de vergrijzing is na 2040 een daling van de bevolking te verwachten. Via nieuwbouw dienen afhankelijk van de behoefte vooral levensbestendige woningen voor huishoudens met 1 t/ 5 gezinsleden te worden gerealiseerd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.