ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Zonneparken worden bijenparken

Zonneparken worden bijenparken. Solitaire zonneparken bieden enorme kansen om werkelijk het verschil te maken voor insecten en bijen

15 januari 2020
honingbijen-in-vliegopening-1920-x-430-pxls-L-1500x430.jpg

Tegenwoordig zien we meer en meer zonneparken in Nederland. Het Nederlandse landschap gaat daarmee ook veranderen. De komende jaren worden er meer dan 200 grootschalige zonneparken aangelegd. De parken van SolarEnergyWorks worden op unieke wijze ingericht om er bijen te kunnen houden.

De door SolarEnergyWorks ontwikkelde solitaire zonneparken bieden enorme kansen om werkelijk het verschil te maken voor insecten en bijen. De uitvoering op de grote afgezette terreinen wordt het inzaaien van zaden van bloemen aangepast op het leven van de bij. Zo kan kan een mooi ecosysteem gecree¨erd worden. Bij de inrichting van het terrein kan er versterking plaatsvinden van de landschappelijke elementen. Door daarbij bij-vriendelijke planten te kiezen kan dit de bijenstand in Almelo een enorme boost geven. Ook andere fauna waaronder insecten, vogels en andere kleine gewervelden kunnen daarvan profiteren.

Naast bijenstallen kunnen er vlinder hotels, hotels voor wilde bijen en broedplaatsen voor andere diersoorten geplaatst worden. Dit bevordert de natuur in de gehele omgeving. De bloemenweide benadrukt het schone karakter van een zonnepark, daarbij blijft het park koeler en dit bevordert het rendement. Het is een lust voor het oog en houdt het onderhoud eenvoudig.

Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur

Het zonnepark in Almelo aan de Aadijk wordt uitgerust met een heuse bijenstal. De bijenstal biedt plaats voor zo’n 10 tot 12 bijenkasten en wordt beheerd door 3 imkers. Deze bijenkasten geven per kast huisvesting aan zo’ n 20.000 tot 30.000 bijen. Dat zijn dus ruim 250.000 bijen waarvan er dadelijk zo’n 125.000 op het zonnepark vliegen. De andere helft blijft in de kast.  De bloemenmix wordt afgestemd op de omgeving, er kan gedacht worden aan biggenkruid, slangenkruid, duizendblad en vooral ook witte klaver, boterbloem en andere bloemen waar de bijen graag op vliegen. Uiteindelijk zal er ook honing op het zonnepark geoogst worden, een leuke bonus en heilzame lekkernij te koop voor mensen uit de omgeving.

De bijenstal aan de Aadijk zal fraai ingepast worden in het park en zal een tevens een educatieve functie hebben na realisatie. Klassen van basisscholen zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer in deze whitepaper

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.