Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Driekwart huishoudens woont passend qua huur

Bijna driekwart van de huishoudens in corporatiewoningen woont passend bij het inkomen. 15 procent van de huurders woont in een corporatiewoning waarvan de huurprijs hoog is ten opzichte van hun inkomen.

17 oktober 2016

Bijna driekwart van de huishoudens in corporatiewoningen woont passend bij het inkomen. 15 procent van de huurders woont in een corporatiewoning waarvan de huurprijs hoog is ten opzichte van hun inkomen. Dat zijn enkele cijfers uit de maandag verschenen Lokale Monitor Wonen, een initiatief van onder meer Aedes (de verenigde woningcorporaties), de VNG en de Woonbond.

Woonbeleid
De bedenkers wilden een instrument om tot beter plaatselijk woonbeleid en prestatieafspraken te komen. De monitor geeft een overzicht van de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector - per regio, per gemeente en soms zelfs per wijk. De komende jaren wordt de monitor uitgebreid met informatie over particuliere huurwoningen en koopwoningen.

Te lage huur

Uit het overzicht blijkt bijvoorbeeld ook dat 14 procent van de huurders in een huis woont met een huurprijs die laag is ten opzichte van het inkomen. Van de huurwoningen van corporaties heeft 11 procent een huurprijs onder de 410 euro. Bijna 60 procent van de woningen heeft een huurprijs tussen de 410 euro en 629 euro. Een kwart heeft een huurprijs tussen de 629 en 711 euro. De huurder van een corporatiewoning is gemiddeld een derde van zijn inkomen kwijt aan woonlasten (huur, energie en lokale belastingen). (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Kop van dit artikel is een stuk genuanceerder dan het eurofiele RTL; daar woont een kwart scheef. Hulde, voor wat het waard is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Voor de nuancering: De overheid heeft eerst gestimuleerd dat er ook mensen met een hoger inkomen in een sociale huurwoning werden geplaatst om verschillenede inkomensklassen door elkaar te laten wonen. Van die inkomenscategorie werd overigens voor dezelfde soort woningen een hogere huursom verlangd dan van een lagere inkomenscategorie. Vervolgens komt er een kabinet dat ontdekt dat de overheid te weinig sociale huurwoningen heeft gebouwd (laten bouwen) en dan wordt je als scheefwoner betiteld en er weer uitgepest door stelselmatig hoger huurverhogingen. We zijn ook aan de grillen van de politiek (en aan hun falen) overgeleverd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
veestapel
Nu we toch aan het nuanceren zijn, Europese lidstaten is opgedragen om sociale huurwoningen vrij maken voor immigranten. Klinkt onaardig maar iemand moet het zeggen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie