ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Maak steden veerkrachtiger om bestand te zijn tegen toenemende hitte

Maak steden veerkrachtiger om bestand te zijn tegen toenemende hitte

02 oktober 2020
Hitte.png

We moeten meer doen om onze steden voor te bereiden op de intensievere en vaker voorkomende hittegolven waarmee we te maken gaan krijgen. Er zijn nu noodzakelijke maatregelen nodig om steden veerkrachtiger te maken en zo de meest kwetsbaren in de toekomst te kunnen beschermen. Dit stelt Sweco in haar nieuwste international Urban Insight rapport ‘Building resilience: being young and getting old in a hotter Europe’.

Steden krijgen in de toekomst intensiever, vaker en langduriger te maken met hittegolven. In het ergste scenario neemt het aantal dagen met hittegolven in Nederland in 2051 – 2100 toe met 20%. Ondertussen neemt het aantal mensen in Europa dat ouder is dan 65 jaar snel toe. Naar verwachting zal in 2060 het aantal mensen boven de 80 jaar verdubbeld zijn. Hitte vormt een gevaar voor kwetsbare inwoners zoals ouderen en hele jonge kinderen. Er sterven meer Europeanen door hittegolven dan door alle andere natuurlijke gevaren samen.


De Nederlandse auteurs van het rapport stellen dat een stad veerkracht (resilience) opbouwt op door zich te richten op vier competenties: de mate waarin een stad zich voorbereid (prepare) op bedreigingen zoals een hittegolf of pandemie, de wijze waarop het ermee omgaat zodat het dagelijks leven door kan blijven gaan (absorb), de wijze waarop een stad zich weer herstelt (recover) en de mate waarin het leert van wat er gebeurd is en zich aanpast (adapt).

Ook komt een aantal technieken aan bod om de dreiging van extreme hitte het hoofd te bieden, waaronder: 

  • Gebouwen in de stad anders ontwerpen waardoor ze meer schaduw bieden en een verkoelend effect hebben op het gebouw zelf;
  • Het verbinden en uitbreiden van groenblauwe netwerken in de stad om hittestress te voorkomen;
  • Gebieden die gevoelig zijn voor hitte in kaart brengen door gebruik te maken van de hittestresskaart. 


'In periodes van hitte hebben we toegang nodig tot ruime groene en blauwe gebieden dicht bij onze huizen waar we schaduw kunnen opzoeken, veilig kunnen wandelen, spelen en bewegen: plaatsen waar we voldoendee onderlinge afstand kunnen bewaren terwijl we onze mentale en fysieke gezondheid bevorderen, ”zegt Enrico Moens, Senior Expert Climate Change Adaptation bij Sweco in Nederland en auteur van het rapport.

 

Download het rapport hier

 

 

 

Urban Insight Podcast 

Afbeelding

 

Urban Insight

Het rapport ‘Being young and getting old in a hotter Europe’ is het derde in een reeks van 6 internationale Urban Insight-rapporten van Sweco over het onderwerp Climate Action. In het rapport belichten onze experts specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn om veilige, veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen te plannen en te ontwerpen.

Urban Insight is het 10-jarige internationale kennisprogramma van Sweco gericht op de uitdagingen in de stad van de toekomst. Samen met klanten, partners en de samenleving ontwikkelen én delen we data en feiten over ontwikkelingen in Europese steden, vanuit het perspectief van haar bewoners.

 

Meer informatie?

Enrico Moens

Business Developer Adapting Cities

+31 88 811 61 35

enrico.moens@sweco.nl   

Martijn Steenstra

Adviseur Water en Ruimte

+31 88 8116153

martijn.steenstra@sweco.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.