Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen wil windpark boven de Wadden

Volgens Groningen levert dat voor de regio veel werkgelegenheid en economische impulsen op. Met een groot windpark op zee kan Groningen bovendien snel voldoen aan de taakstelling voor windenergie. Dat scheelt windmolens op land.

13 december 2016

De provincie Groningen vraagt minister Henk Kamp (Economische Zaken) een windpark te mogen ontwikkelen boven de Wadden. Volgens Groningen levert dat voor de regio veel werkgelegenheid en economische impulsen op. Met een groot windpark op zee kan Groningen bovendien snel voldoen aan de taakstelling voor windenergie. Dat scheelt windmolens op land.

Exploitatie gunstiger

Gedeputeerde Nienke Homan reageert verheugd op het positieve bericht van Kamp dat de exploitatie van windparken op zee veel gunstiger blijkt dan verwacht. De aanleg van het tweede windpark Borssele voor de Zeeuwse kust kost naar verwachting met 0,3 miljard euro subsidie, terwijl was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro. Dat maakte Kamp gisteren bekend. Het park wordt gebouwd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE.

Geen subsidie meer nodig

Volgens Kamp heeft stroomopwekking door wind op zee bij de huidige prognose van de elektriciteitsprijs over 7,5 jaar geen subsidie meer nodig. ‘Het doel van het kabinet om de prijs van duurzame energie te laten concurreren met die van fossiele energie komt hiermee in zicht. Nederland is koploper op het gebied van de ontwikkeling van windenergie op zee, dit brengt volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven met zich mee’, zegt de minister in een verklaring.

Economische kansen

Groningen roept Kamp in een reactie op groots in te zetten op veel meer wind op zee. Gedeputeerde Nienke Homan: ‘We zijn ontzettend blij dat het gelukt is de kostprijs van wind op zee nog verder te verlagen. Dit biedt kansen voor nog veel meer wind op zee en daarmee kansen op werkgelegenheid in onze regio. Ik zal de minister dan ook direct laten weten dat wij graag wind willen ontwikkelen ten noorden van de Wadden.’ De provincie ziet vooral economische kansen voor de Eemshaven: met elke 1000MW aan wind op zee, zijn tweeduizend fulltime banen gemoeid, aldus Groningen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom de Waddenzee niet volgebouwd met windmolens. Daar woont niemand en het waait er vaak flink. Hoeven we er ook niet meer naar gas te boren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Peter / Projectmanager
Groningen wil windpark 'boven de Wadden'? Geografisch boven, dus ten noorden?Het tweede windpark Borssele kan naar verwachting met slechts 0,3 miljard euro subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd. Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro. (bron : https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016 …Windturbines worden economisch in 15 jaar afgeschreven, technisch kunnen ze zo'n 20 jaar meegaan.

Met de Stimulering Duurzame Energieproductie wordt de onrendabele top van duurzame energieopwekking gesubsidieerd.Kamp's standpunt dat bij de huidige prognose van de elektriciteitsprijs over 7,5 jaar geen subsidie meer nodig is voor bouw en exploitatie van windmolenparken lijkt hij te baseren op de situatie van het tweede windpark Borssele.

Een dergelijke aanname is op zijn zachtst gezegd kort door de bocht en voorbarig. Bovendien regeert Kamp daarmee over de verkiezingen heen.Gezien de te verwachten milieu-effecten voor dit kwetsbare natuurgebied - bovendien UNESCO Werelderfgoed - zullen we de reacties van de verschillende organisaties eerst maar even afwachten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk
Nienke Hofman van Groen Links weet niet waar ze het over heeft. Deze dertig jarige dame is beZig met haar eigen carrière en zoekt aansluiting bij Kamp en de VVD. Heel bijzonder dat een partij als GroenLinks de wadden wil vernietigen. Er is maar 1 conclusie mogelijk: stem niet op groen links!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie