ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Energiekosten besparen met behulp van geo-informatie

Energiekosten besparen met behulp van geo-informatie

30 mei 2013

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties streeft ernaar om de energiekosten van hun vastgoedportefeuile in Den Haag te reduceren en stabiliseren. Het gebruiken van duurzame energie is een van de opties om dit te bereiken. Het Kadaster heeft de kadastrale data aangevuld met data van derden en samengebracht in een GIS omgeving

Kadaster levert bouwstenen

Het Kadaster is gevraagd om informatiebouwstenen te leveren die gebruikt worden bij het opstellen van de businesscase voor de pilot 'Energierijk Den Haag'. Hiervoor is een informatieplatform opgezet dat gevuld wordt met data en informatie uit de kadasterregistratie zoals eigendomsituatie, topografie, energielabels, gebouwinformatie, ondergrondse kabels en leidingen. Tevens vult het Kadaster het platform met gegevens van andere partijen zoals energieverbruik, potentieel oppervlak geschikt voor zonne-energie en geschiktheid voor ondergrondse warmte-koude opslag.

Online beschikbaarheid

De online beschikbaarheid van het platform is gerealiseerd in een ArcGIS Online omgeving waar de betrokken partijen informatie kunnen opvragen of toevoegen.

De opdrachtgever aan het woord

AfbeeldingIn een kort filmpje over het project "Energierijk Den Haag" vertelt de opdrachtgever over het belang en de toegevoegde waarde van de informatie.

Geospatial World Forum

Medio mei is in Rotterdam op het Geospatial World Forum (GWF) een presentatie gegeven over een project. Na de presentatie kwam een levendige discussie op gang en werden er parallelen getrokken met vergelijkbare situaties in Vancouver en Singapore. De eerste contacten met de Singapore Land Authority zijn inmiddels gelegd en er wordt informatie over vergelijkbare projecten uitgewisseld.

Blog Geoff Zeiss

Geoff Zeiss, Principal bij Between the Poles, heeft over het project 'Energierijk Den Haag' een blog geschreven. Lees hier de blog.

Meer informatie

Kadaster Ruimte en Advies

Martinus Vranken(06) 31 01 01 82

Jene van de Heide (06) 52 48 17 85

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.