Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente houdt vertrouwen in opening Lelystad Airport

De luchthaven moet eerst een natuurvergunning krijgen en het probleem met de laagvliegroutes moet worden opgelost.

ANP
24 juni 2022
Lelystad Airport
Lelystad AirportShutterstok

Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad laat weten nog steeds het volste vertrouwen te hebben dat Lelystad Airport opengaat. Wel vindt ze het 'jammer' dat de opening wordt uitgesteld. Intussen is er in de Schipholregio waardering voor de beweging in het dossier over de luchthaven.

Politiek draagvlak verdwenen

De gemeente zegt in gesprek te gaan met minister Mark Harbers (Infrastructuur) over de luchthaven. 'We begrijpen dat meer tijd nodig is om tot een besluit te komen', aldus Baltus.

Een besluit over de opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten is met twee jaar uitgesteld. De luchthaven moet eerst een natuurvergunning krijgen en het probleem met de laagvliegroutes moet worden opgelost. Eerder zei het kabinet dit jaar nog een knoop door te willen hakken.

In de afgelopen jaren heeft de nieuwe luchthaven veel ophef veroorzaakt. Het politieke draagvlak is inmiddels grotendeels verdwenen. Ook zijn inwoners in bijvoorbeeld Apeldoorn, Epe en Wageningen bezorgd dat de luchthaven zal leiden tot geluidsoverlast en meer stikstof in het gebied onder de laagvliegroute.

Blamage

Ook willen veel natuur- en milieuclubs dat Lelystad Airport niet zal openen. Eerder vandaag noemde Stichting Red de Veluwe het uitstellen van de beslissing 'een blamage'. 'Het ministerie koopt kennelijk tijd om op de achtergrond alles in het werk te stellen om het vliegveld tóch te kunnen openen. Want juridisch is dat op dit moment onhaalbaar. Dat zeggen wij al jaren maar mogelijk zijn het ministerie en de minister daar nu ook achter gekomen.'

Schiphol

Provincies en gemeenten in de Schipholregio zijn blij met het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op de luchthaven te laten krimpen, meldt de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) in een verklaring. De BRS is een samenwerkingsverband van 56 gemeenten en vier provincies in de Schipholregio.

'We zien dat de minister het standpunt van de BRS heeft overgenomen dat de kwaliteit van de leefomgeving centraal wordt gesteld. Dat is van groot belang', aldus gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof. 'Een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners staat voor ons voorop'. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Laat deze discussie alsjeblieft niet gaan over regeltjes, maar over de toekomst van ons land. De Nederlander is eind jaren ‘90 gemiddeld drie keer meer gaan vliegen en dat is een slechte zaak. Laat de discussie gaan over ons consumptiegedrag. Als de Nederlander ervoor kiest om zijn vakanties op een manier door te brengen die vriendelijker is voor de toekomst van de aarde, dan is de opening van Lelystad niet meer aan de orde.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie