Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen toestemming nieuwe gasboringen Tietjerksteradeel

Gaswinningsbedrijf mag nog tot 2030 gas winnen uit de bestaande gasvelden in de Friese gemeente Tietjerksteradeel. Maar het bedrijf krijgt geen toestemming om nieuwe bronnen aan te boren. Dat heeft minister Blok (EZ) besloten.

21 oktober 2021
gasboring.jpg

Gaswinningsbedrijf Vermilion mag nog tot 2030 gas winnen uit de bestaande gasvelden in de Friese gemeente Tietjerksteradeel. Maar het bedrijf krijgt geen toestemming om nieuwe bronnen aan te boren. Dat heeft minister Blok (EZ) besloten.

Plannen

Onder de gemeente ligt een klein gasveld, waarvan de inhoud nu al op verschillende plekken omhoog wordt gepompt door gasproducent Vermilion. Dit voorjaar maakte Vermilion plannen bekend om de gaswinning uit bestaande bronnen flink op te voeren, en uit nieuwe velden in de gemeente gas te halen: zo’n 11 miljard kuub tot 2050.

 

Bodemdaling

En hoewel Blok de risico’s van gaswinning kleiner noemt dan bij het Groningerveld, zijn Tietjerksteradeel, omliggende gemeenten en het waterschap beducht voor verdere verzakking van de grond. Die wordt door de huidige gaswinning al geschat op 20 centimeter, maar zou nog veel meer kunnen worden als er langer en meer gas gewonnen zal worden.

 

Toezicht

De minister geeft daarom geen toestemming om nieuwe velden in gebruik te nemen. Maar met het stoppen van gaswinning in Groningen verwacht Blok dat het gebruik van kleinere gasvelden belangrijker voor Nederland wordt. Het winnen uit de huidige bronnen mag nog tot 2030, en Vermilion mag de productie opvoeren, maar op voorwaarde dat de grond niet verder zakt dan de huidige verwachting. Het Staatstoezicht op de Mijnen blijft dat in de gaten houden, en zal desnoods handhavend optreden, stelt Blok. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie