Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Energiebedrijf van gemeente geeft winst terug

De gemeente Haarlemmermeer heeft een eigen duurzaam energiebedrijf opgericht. De winst hiervan wordt geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie in de gemeente.

05 maart 2014

Een lokaal energiebedrijf dat met de winst duurzame energie in eigen gemeente opwekt. Het klinkt als toekomstmuziek, maar de gemeente Haarlemmermeer heeft het al voor elkaar. Deze week tekenden de eerste klanten hun contract bij de nieuwe energieleverancier Tegenstroom BV. Wat heeft de gemeente Haarlemmermeer daar precies mee te maken? Die is 100 procent eigenaar van het bedrijf.

Nieuw concept
De beweging naar lokale duurzame energie verloopt snel. Een jaar geleden stond de teller van projecten voor lokaal opgewekte energie nog op driehonderd. Inmiddels zijn het er meer dan vijfhonderd en wekelijks komt er één bij. Maar het concept dat een gemeente een eigen energiebedrijf opricht om met de winst in eigen gebied duurzaam te investeren is nieuw. Haarlemmermeer plaatst windmolens en zonnepanelen van de winst. Het eerste project op de rol zijn zonnepanelen voor 3000 woningen van woningcorporatie Ymere.

Win-win-win-win

Volgens directeur Andrea van de Graaf ontstaat er met deze constructie een win-win-win-situatie en is het een kwestie van tijd voordat andere gemeenten het voorbeeld volgen. ‘Het zijn niet alleen de inwoners die profiteren van een goedkoper energietarief, het is uiteraard ook het milieu die door de groene stroom wordt. En niet te vergeten, de lokale economie die wordt gestimuleerd. De installatie van de zonnepanelen wordt namelijk door plaatselijke ondernemers geïnstalleerd.’ Nog een groot voordeel is de onafhankelijke positie van grote energieleveranciers en –landen die hiermee gecreëerd wordt. ‘Je ziet nu ook met de situatie in de Oekraïne dat een eigen voorziening belangrijker wordt.’

Profiteren
Wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt is blij met zijn nieuwe BV. Hij laat in een persbericht weten: ‘De wereld van energievoorziening verandert snel, steeds meer zien we dat lokaal opgewekte  duurzame bronnen worden gebruikt. Dan wil je ook dat inwoners lokaal profiteren van die energie.’

Enthousiaste ambtenaren
Volgens Directeur de Graaf is het niet helemaal toeval dat de gemeente Haarlemmermeer als eerste een dergelijk bedrijf heeft opgericht. ‘We zijn een vooruitstrevende en ondernemende gemeente, zowel bestuurlijk als politiek. En je hebt natuurlijk ook een groep enthousiaste ambtenaren nodig die de schouders eronder zet en ermee aan de slag gaat. Je moet niet blijven praten maar op een gegeven moment ook gewoon gaan doen.’


Rijke gemeente

Een goedgevulde gemeenteportemonnee helpt hierbij ook, geeft Andrea de Graaf toe. ‘Omdat Haarlemmermeer een relatief rijke gemeente is stond de Bank Nederlandse Gemeenten gemakkelijk garant voor een lening van 10 miljoen euro voor zonnepanelen. Hoe dat bij andere gemeenten gaat, kan ik niet voorspellen.’

Weinig risico
Gemeenten lopen geen groot financieel risico zegt De Graaf. ‘Die zijn minimaal. De stroom wordt geleverd en afgerekend door de Duurzame Energie Unie, dus we betalen gewoon per klant. En ook bij grote projecten als de 3000 zonnepanelen die we gaan plaatsen is er weinig gevaar op verlies. Deze manier van energie opwekken heeft zijn waarde wel bewezen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
Fantastisch initiatief! Ben wel benieuwd of deze constrcutie door de Wmo toets komt die de neo-liberalen de overheid in de strot geduwd hebben.
August Biels / gewezen ambtenaar
Hoezo TOEKOMST-muziek? Mijn allereerste èchte baan was bij het Gemeente Energie Bedrijf Rotterdam, een bedrijf dat zelf energie opwekte, inkocht, distribueerde en verkocht. En een aardige duit opbracht voor de gemeente. In 1975. En daarvoor.



Maar het zal menige kantoortijger bekend voorkomen, hypes zijn cyclisch. Over vijftien jaar zullen we meemaken hoe de gemeente Haarlemmermeer (toekomstmuziek!) haar alternatieve energiebedrijf gaat privatiseren. De gemeente gaat zich dan in 2030 bezighouden met haar corebusiness.
erg Boos / ambtenaar
Mooi voorbeeld waarmee voor de zoveelste keer wordt aangetoond dat de liberalisering van de landelijke energie voorziening niet alleen een foute beslissing was (maatschappelijk en milieutechnisch) maar economisch gezien ook nog oerdom. Zie wat de private energie bedrijven nu doen. Geen NL gas meer gebruiken maar vieze (Amerikaanse) kolen importeren en ons opzadelen met zware lucht vervuilende centrales.

Meer MKBedrijven en stoppen met pamperen van multinationals zal welvaart, welzijn en leefomgeving in NL ten goede komen.
Anoniem
Ik zou willen dat mijn gemeente zoiets ondernam: ik krijg binnen nu en enkele jaren een aantal windmolens in mijn achtertuin en moet dat tolereren zonder dat ik er profijt van heb. Alleen de lasten en niet de lusten. Als er dan toch windmolens geplaatst moeten worden (want natuurlijk willen we duurzame/groene energie), waarom mag ik daar dan niet direct van meeprofiteren door lagere energiekosten en/of investeringen in mijn eigen gemeente?
Henk Daalder Duurzame Brabanders
EZ heeft aangekondigd dat ook over stroom van zonnepanelen achter de meter, straks energiebelasting moet worden betaald. Hoe winstgevend is het dan nog?



We kunnen in dit land natuurlijk niet hebben dat duurzaam een succes wordt, ten koste van de fossiel ebelangen van EZ en Financieen..

Ook al zeggen de grote fossiele energiebedrijven dat ze over 10 haar, 20% van hun miljarden omzet uit dienstverlening halen. onze rijks fossiele belangen willen dat niet snappen, zij blijven zorgen voor extreem remmende condities.



Met zo'n onbetrouwbare rijksoverheid is het niet slim om zelf te willen concurreren met grote energiebedrijven, die zich al uit die markt terug trekken.



De toekomst van energie is dat verbruikers hem zelf opwekken, en daarbij diensten inkopen.

Verbruikers worden eigenaar van decentraal duurzame opwek. Dat zijn vooral windparken en niet zonnepanelen. Windmolens zijn een factor 3 tot 4 goedkoper dan zonnepanelen.



Maar belangrijker is dat verbruiker, huishoudens en MKB bedrijven zelf eigenaar worden van de windparken.

Lijkt me verstandig als de gemeente Haarlemmermeer nog even goed kijkt naar manieren om windpark HM Zuid aan de eigen inwoners te verkopen, elk huishouden een stukje voor eigen gebruik.



Eigendom is nog steeds een robuust gegeven, en geeft de meeste zekerheid bij de wisselvallige fossiele belangen in de haagse politiek.



Hiervoor is het open source product "Stukje Nieuwbouw Windpark"te gebruiken.



http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbou …



Advertentie