Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lege ministeries geven impuls aan Haagse woningmarkt

Den Haag wil 10.000 woningen bouwen in lege kantoorpanden. Een groot deel zijn gebouwen van ministeries die vrijkomen door de inkrimping van de rijksoverheid.

20 november 2012

Den Haag wil de komende jaren 10.000 woningen bouwen in lege kantoorpanden. Voor een fors deel zijn dat gebouwen van ministeries die vrijkomen door de inkrimping van de rijksoverheid.

10.000 woningen in twintig jaar

Dit jaar kreeg ruim 30.000 vierkante meter kantoorruimte in Den Haag een andere bestemming, veelal praktijkruimte, kinderopvang, horeca/hotels of bedrijfsverzamelgebouw. De bedoeling is dat dit aantal vanaf 2013 jaarlijks oploopt tot 50.000 vierkante meter kantoorruimte. De nadruk komt te liggen op herbestemmen tot woonruimte. De komende twintig jaar verwacht Den Haag 10.000 woningen te creëren. Vooral voor starters, studenten, expats en volwassenen van wie de kinderen het huis uit zijn, meldt de gemeente Den Haag.

13 procent leegstand

Den Haag heeft in totaal 4,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Door de bezuinigingen bij de rijksoverheid, de vergrijzing en het nieuwe werken staat 13 procent hiervan leeg. ‘Gelukkig staat een groot deel van de kantoren in het centrum van Den Haag. Dat zijn mooie woonlocaties’, zegt woordvoerster Irene Sloof.

Ministeries samengevoegd

Dat geldt ook voor de rijksgebouwen die de komende jaren vrijkomen doordat ministeries verhuizen of worden samengevoegd. Te beginnen met de panden van Binnenlandse Zaken en Justitie, die volgend jaar naar hun nieuwbouw verhuizen in het Wijnhavenkwartier.

Gemeente moet afboeken

De herbestemming van die panden kost Den Haag een fors bedrag. Volgens een oude afspraak komen de gebouwen in bezit van de gemeente. Het plan om er opnieuw kantoren in te huisvesten liep spaak toen projectontwikkelaar MAB zich vorig jaar terugtrok. Sloof: ‘De panden zijn in waarde verminderd, daar zullen we op moeten afboeken. Hoeveel, dat is afhankelijk van wat een nieuwe projectontwikkelaar ermee wil doen.’ Op termijn komen ook Buitenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat vrij, aldus Sloof.

Kantorenloodsen gaan assisteren

Den Haag wil een actieve rol spelen in de grootschalige transformatie. Daarom stelt de gemeente zogenoemde kantorenloodsen aan, die marktpartijen assisteren bij de herbestemming.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Mooi als goedkope woningen voor al die werkloze ambtenaren die na verloop van tijd van de bijstand moeten gaan leven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie