ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waar de opgave groot is, is het aantal mensen beperkt

Gemeenten hebben, net als veel andere sectoren, te maken met een tekort aan (gespecialiseerd) personeel.

05 augustus 2022
Personeelstekort

De buitenwereld vraagt veel en steeds meer. Tegelijkertijd verkopen ambitieuze wethouders niet graag nee. Dit zet de organisatie onder druk. Waar de opgave groot is, is het aantal mensen beperkt. Want net als veel andere sectoren hebben gemeenten te maken met een tekort aan (gespecialiseerd) personeel.

We merken steeds vaker dat nieuwe ambtenaren al snel verantwoordelijk worden voor grote (woon)projecten; van beleid tot uitvoering. Aan enthousiasme is geen gebrek. Wel ontbreekt het dikwijls aan ervaring of sparringsmogelijkheden om snel de juiste keuzes te maken. Het inhuren van externe medewerkers lijkt dan voor de hand te liggen. Maar hoe borg je daarmee de noodzakelijke betrokkenheid vanuit de organisatie?

Samen meer slagkracht

Om alle uitdagingen het hoofd te bieden kunnen gemeenten best wat hulp gebruiken. Companen denkt hierin graag mee. Samen sparren we over de opgaven. En vinden we een passende vorm om het werk gedaan te krijgen. Dat doen we al voor meerdere opdrachtgevers.

Sparren over opgaven van vandaag en morgen

Hoe ga ik het gesprek aan met ontwikkelaars over de realisatie van betaalbare woningen? Hoe bedenken we samen met een woningcorporatie een aanpak voor mensen die hun energierekening moeilijk kunnen betalen? En hoe moeten we reageren op al die initiatieven vanuit Den Haag? Het kan helpen over dergelijke vragen te sparren met de ervaren mensen van Companen.

Zo spraken we bijvoorbeeld met de gemeente Arnhem af dat hun beleidsmedewerkers ons naar behoefte kunnen bellen met hun vragen. Zo’n gesprek kan tien minuten duren, maar ook uit meerdere sessies bestaan. Het hangt helemaal af van de vraag. En in de gemeente Smallingerland bespreken we één keer per maand actuele woonvragen met medewerkers Wonen. Met dit en ander maatwerk helpen we gemeenten vooruit met de woonopgaven van nu en later.

Wilt u weten hoe Companen uw beleidsafdeling op maat kan ondersteunen in tijden van personeelskrapte? Neem dan contact op met Pim Tiggeloven of Sander Reith.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.