Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwers: Overheden zijn banger dan nodig

Gemeenten en provincies kunnen veel kleine woningbouw- en infraprojecten toestaan dan ze denken. Maar ze zijn te bang voor de gevolgen van de stikstof-uitspraak van de Raad van State en de PFAS-regels. Dat zegt Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen.

08 november 2019
grondverzet.jpg

Gemeenten en provincies kunnen veel kleine woningbouw- en infraprojecten toestaan dan ze denken. Maar ze zijn te bang voor de gevolgen van de stikstof-uitspraak van de Raad van State en de PFAS-regels. Dat zegt Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen.

Overleg

Verhagen overlegde dinsdag met premier Mark Rutte nog over de nieuwe bouwcrisis die is ontstaan door het schrappen van de PAS en de regels over de met PFAS vervuilde grond. De bouwsector vreest dat – als die problemen niet snel worden opgelost – duizenden banen op de tocht staan. De bouwers protesteerden vorige week nog in Den Haag.

Crisis

‘Inmiddels zit het in Den Haag wel tussen de oren,’ zegt Verhagen, ‘Maar ik heb er bij Mark Rutte en minister Van Veldhoven op aangedrongen om maatregelen te nemen. Maar ik heb ook op gewezen dat Rutte als premier is begonnen in een grote bouwcrisis. Het kan toch niet zo zijn dat er na dit kabinet opnieuw zo’n crisis is.’

Angst

Maar het probleem zit niet alleen in Den Haag, zegt Verhagen. ‘Bij decentrale overheden is er nu veel angst, en ze houden elkaar gevangen doordat ze geen maatregelen durven te nemen. Met name bij de PFAS-regels zie je dat ze veel strenger worden toegepast dan nodig is. Een typisch voorbeeld is een zandberg die in Zeist gewoon op straat is blijven liggen, omdat de aannemer het van de gemeente niet mocht afvoeren. Maar nu spelen er wel kinderen op, dus dat kan kennelijk wel. In dit geval heeft de minister zelf toestemming gegeven voor het weghalen van die zandberg, maar die opdracht had de gemeente zelf ook kunnen geven. Maar ze denken: we weten niks, dus er mag niks.’

Grenswaarde

Volgens Verhagen is het goed dat het rijk regels opstelt over het omgaan met door PFAS vervuilde grond, maar is de huidige strikte regelgeving volstrekt arbitrair. ‘Het RIVM doet er nu onderzoek naar, en die zal, liever vandaag dan morgen, met een grenswaarde komen. De strenge regels die vanaf 1 oktober gelden zijn oorspronkelijk bedoeld om de zaak voor die tijd vlot te trekken, maar hebben het tegenovergestelde bereikt: het grondverzet ligt helemaal stil door de PFAS-regels. Het is begrijpelijk dat volksgezondheid voorgaat, maar is het niet een beetje vreemd dat de middelen waar die stoffen in worden verwerkt, zoals tefalpannen en regenjassen, nog steeds volop geproduceerd worden?’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het Kabinet had beter mijn advies kunnen volgen, namelijk direct noodwetgeving creëren om tijd te winnen en vervolgens met een integraal plan te komen voor boeren, verkeer, luchtvaart en industrie. Dat had veel consternatie en schadeclaims voorkomen. Het ontbreekt in dit Kabinet duidelijk aan leiderschap.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Het recht praten van krom beleid is begonnen: Verhagen ziet de oplossing dagen van zelf veroorzaakte kletskoekellende en dit is nog maar het begin. De armoede rukt op naar onbetaalbaarheid van alles waar deze overheid een vinger tussen heeft gehad of heeft. Verhagen is ook een voorbeeld van brilliance……of daagt er een commissariaatje/burgemeesterschap?.
alexander / ambtenaar
Als oud politicus zou dhr. Verhagen toch het belang van de uitspraken van de onafhankelijke rechter moeten inzien. Het dedain van zijn betoog is bijzonder.
H. Wiersma / gepens.
Verhagen weet kennelijk niet hoe de hazen lopen (of was dit het advies van Rutte?). Uiteraard willen lagere Overheden geen risico lopen om na vergunningverlening direct -via bezwaren/beroep van natuurorganisaties- in ellenlange procedures verzeilt te geraken om vervolgens te worden terug gefloten door de bestuursrechter of de Raad van State.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
We kunnen het wel over de onafhankelijke rechter hebben maar het kan toch niet zo zijn dat de rechter bepaalt wat er in dit land gebeurd. Daar zijn gekozen bestuurders voor. Ik heb niet op een rechter gestemd.
Hans
Prachtig verhaal voor de buhne. Vraag me af of Verhage het zelf ook geloofd. De angst zit namelijk vooral bij de leden van Bouwend Nederland die geen idee hebben hoe de regels in elkaar zitten en overgeleverd zijn aan adviesbureau's en grondhandelaren. Door gebrek van kennis op gebied van regelgeving zien ze gewoon totaal niet de mogelijkheden. De bedrijven hebben zich compleet laten verrassen en zijn totaal niet voorbereid op wat komen ging. Dit omdat grond ook altijd maar een sluitpost was.Ik ben benieuwd wanneer Verhage hier over zijn excuses gaat maken naar zijn leden. Hier had juist een vakbeweging wat in moeten betekenen.
Advertentie