ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Balgstuw uit Ringvaart Haarlemmermeer gelicht

Balgstuw uit Ringvaart Haarlemmermeer gelicht

18 maart 2014

AfbeeldingAntea Group is voor Hoogheemraadschap van Rijnland bezig met de voorbereidingen van de renovatie van een balgstuw in de Haarlemmervaart. Op 14 maart 2014 is de balgstuw door Mammoet gelicht.

Bij de laatste test van de balgstuw bij Aalsmeer bleek deze niet bruikbaar omdat deze niet op een juiste wijze terug werd gevouwen in de behuizing. Rijnland gaat de komende vier jaar alle rubbers in de balgstuwen vervangen. Omdat het een bijzonder werk betreft, wordt er eerst ervaring opgedaan met het renoveren van één stuw. Op basis van deze ervaringen worden de andere drie stuwen in de volgende vier jaar aangepakt.

Als de balgstuw op de waterkant ligt wordt een inspectie uitgevoerd. Aan de hand van de geconstateerde schade stelt Antea Group een bestek op waarmee een aannemer geselecteerd kan worden voor de renovatiewerkzaamheden.

Achtergrond
De veiligheid van de Haarlemmermeer wordt gegarandeerd door de omringdijk. Als extra maatregel kunnen balgstuwen de schade als gevolg van een dijkbreuk verminderen. In de ringvaart van de Haarlemmermeer liggen drie van dit soort stuwen en er ligt er één in de Oude Wetering bij het Braasemermeer. Deze vier balgstuwen voorkomen het leeglopen vanuit drie plassen in de Haarlemmermeerpolder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.