Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Assen gaat door, ondanks waarschuwing Blok

Het is geen kerntaak van gemeenten, die bovendien onvoldoende kennis hebben van bouw en projectontwikkeling, aldus Blok.

04 april 2013

Gemeente Assen gaat door met de plannen om zelf minstens vijftig sociale woningen te bouwen, ondanks waarschuwingen van minister Blok (Wonen). In antwoord op Kamervragen van de VVD stelt Blok dat hij het ongewenst vindt dat gemeenten zelf woningen bouwen. Het is geen kerntaak van gemeenten, die bovendien onvoldoende kennis hebben van bouw en projectontwikkeling, aldus Blok.

Zelf bouwen levert gemeente geld op

Wethouder Albert Smit van Assen is het met Blok eens dat huizen bouwen geen kerntaak is van gemeenten. ‘Het is de taak van corporaties. Maar als corporaties niet meer de mogelijkheden krijgen om te bouwen, terwijl er wel vraag is naar sociale huurwoningen, dan doen we het zelf.’ En de opmerking over kennisgebrek? ‘Die werp ik verre van me. Uit ons eerste ambtelijke inventarisatie blijkt dat dit mogelijk is in Assen en zelfs met enig rendement.’ Het college wil nu verder met marktverkenningen. De eerste aannemers meldden zich direct nadat Assen het plan lanceerde. Met diverse partijen is de gemeente nu in gesprek, zegt Smit.

Liever investeren dan schatkistbankieren

Blok waarschuwt in zijn brief aan de Tweede Kamer ook voor de financiële risico’s voor gemeenten die zelf willen bouwen. Volgens Smit zijn de risico’s in Assen beperkt, cijfers noemt hij niet. Hij reageert laconiek. ‘Er zijn meer projecten in Assen die enig financieel risico met zich meebrengen. Als je elke beslissing daarop afstemt, gebeurt er dus niks.’ Bovendien investeert Assen de gemeentelijke reserves liever in sociale woningbouw dan in de schatkist van het Rijk, zegt Smit, verwijzend naar het verplichte schatkistbankieren.

Corporaties niet te dwingen

Corporaties kunnen niet worden gedwongen om de woningen over te nemen in de toekomst, waarschuwt Blok verder. Ook daarover maakt Smit zich geen zorgen. In Assen hebben zich al twee corporaties gemeld die het beheer en onderhoud wel op zich willen nemen. ‘En over tien jaar ziet de wereld er weer heel anders uit. Dan is de crisis misschien voorbij en kijken corporaties weer naar nieuwe mogelijkheden.’

Gemeente betaalt verhuurdersheffing

Heeft Smit er ook rekening mee gehouden dat een gemeente die zelf woningen verhuurt ook de verfoeide verhuurdersheffing moet betalen? ‘Ja, dat is ook meegenomen in de inventarisatie. Ik weet niet precies hoeveel dat is, maar als dit plan per saldo rendement oplevert, dan maak ik me over die heffing niet zo druk.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Voor wethouders met dit soort risicovolle ideeën in de publieke sector is maar één weg, namelijk z.s.m. de laan uit!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hulde voor de gemeente Assen. Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen voor mensen met een kleine beurs. Als ik goed ben geinformeerrd ligt de grens voor een sociale huurwoning op ongeveer € 660,--. Dat iemand met een minimum inkomen dat niet kan betalen interesseert minister Blok kennelijk niet. Heel goed dat de gemeente Assen zijn verantwoordelijkheid neemt als corporaties dat niet (kunnen) doen.
Rex Rotary / Coördinator
In tegenstelling tot de landelijke politiek weet de lokale politiek in Assen wel wat de samenleving nodig heeft en handelt daar ook naar. Ik heb normaal gesproken geen hoge pet op van politici, maar in Assen geven ze blijk over een bijzondere realiteitszin te beschikken, alle lof dus! De corporaties worden lamgelegd door de blinde bezuiningswoede (lees lastenverzwaring/ c.q. gelegaliseerde diefstal) van het rijk. Onze landelijke politiek zit geen kans echte bezuinigingen te bedenken of spaart de verkeerde kolen en geiten.
Ingrid wijngaarde / milieubeleidsmedewerkers
HOERA!! Zouden meer gemeenten moeten doen! Zij krijgen in steeds meerdere mate te maken met uithuiszettingen van mensen die de exhorbitante huren niet meer kunnen betalen; moeten daklozen opvangen; moeten bijzondere bijstand verlenen aan arme mensen die meer dan de helft van hun inkomen moeten verwonen en zgn. gecompenseerd worden met een "huursubsidie".

Nu corporaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet meer willen of kunnen dragen, moet er maar iemand anders opstaan. Meneer Blok, realiseert u zich wel dat gemeenten inwoners nodig hebben, om geld te hebben om hun kerntaken uit te voeren?

Als gemeenten geen verlies lijden met het bouwen en aanbieden van een dak-boven-het-hoofd van een steeds groter wordende groep inwoners die geen kant uit kunnen, voeren ze wel degelijk een kerntaak uit!

Go ahead, Assen!

Wb / Consultant
Leuk dat dat de gemeente projectontwikkelaar gaat spelen!!

Gaat de gemeente Assen misschien ook een bakkerij, kledingwinkel of verzin het maar beginnen?

Laten we de gemeentemiddelen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.
john ten wolde / oud raadslid
Geweldig initiatief. Door beleid Blok en eerdere maatregelen om taak wooncooperaties te beperken door inkomensgrens gebeurt er nu -mede door recessie - niets. Probleem dwz. gat tussen vraag en aanbod wordt steeds groter en is straks onoplosbaar door kaalslag bij bouwondernemingen. Initiatief verdient dus ook navolging en niet wachten of het wel lukt. Den Haag laat het tenslotte ook afweten doordat geen initiatief genomen wordt om de te hoge hypotheekrente bij abn/sns/ing te verlagen. Zou ook een forse boost geven, maar ook pvda geeft desgevraagd geen antwoord op de vraah waarom dit niet gebeurd. Onbegrijpelijk.
Tokkel
Prima initiatief, terug naar het oude gemeentelijk woningbedrijf.
Alex ter Wal
Goed initiatief van de gemeente Assen! Ga zo door. Het enige blok aan het been is Stef Blok zelf.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik herinner me dat toenmalig premier Van Agt (of was het minister van financien Ruding) begin jaren tachtig liet optekenen dat mensen er maar aan moesten wennen dat een vijfde deel van hun inkomen aan wonen moest worden besteed. Inmiddels zien sommigen een derde of zelfs de helft van hun inkomen aan woonlasten verdwijnen. Beseft de minister dat wel? Overigens is de rijksoverheid zelf debet aan die stijgende woonlasten. Ten gevolge van de verzelfstandiging van de woningcorporaties in de jaren negentig zijn gemeenten hun grip op die corporaties kwijtgeraakt, werden er minder sociale huurwoningen gebouwd en is een groot deel van de betaalbare huurwoningen gesloopt ten faveure van duurdere nieuwbouw.
G.Westen / zzp'er/ positieve psycholoog
Ik hoop wel dat de gemeente de huizen dan zeer duurzaam bouwt.
O. ten Hove
Blok moet niet zeuren. Maar weten het nu onderhoand wel. De vvd roept wel dat zij het land opbouwen, maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat alles wat de vvd doet slecht is voor het land. De sociale woningbouw wordt voor de doelgroep onbetaalbaar en dan gaat Blok lopen zeuren wanneer een gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt. Wie verlost ons van de mensvijandige partij de vvd en de paladijnen uit d'66 en grijsrechts? Want het zijn hun akkoorden waar het alfamannetje Pechtold en Rutte zo trots op zijn... Nog drie jaar dan komt er weer een echte regering met Roemer want op links is Samson die net zo publiziteitsgeil is al Pechtold een misser...



Die hele libealisering van de woningbouw is een faliekante mislukking. We moeten weer terug naar zoals het was, met dank aan die rot-partij (geen belediging, immers een feit) van de vvd
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De verzelfstandiging van de wonincorporaties heeft er toe geleid dat deze van verenigingen zijn veranderd in Stichtingen waardoor er geen leden meer zijn om het belang van de huurders in de gaten te houden en de Stichtingsbesturen het kennelijk belangrijker vinden om te investeren in dure kantoren en salarissen van de directeuren dan in goedkope huurwoningen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De privatiseringsgolf die de afgelopen twintig jaar over Nederland is gerold heeft er toe geleid dat een aantal graaiers zijn zakken heeft gevuld en de rekening nu door u en mij wordt betaald. Met dank aan VVD, PvdA en D66.
Ben van Luin / interim manager
Een prima initiatief, dat meerdere doelen dient. Huisvesting in de sociale sector, werkgelegenheid voor ambtenaren, bouwwereld en lokale middenstand. Ik hoop dat meerdere gemeenten dit initiatief zullen volgen. Met als resultaat een kentering in de neerwaartse economische spiraal.
Marcel / Planeconoom
Laat ik de politieke praat even voor wat die is....

Hier doet een volksvertegenwoordiger (de wethouder) waarvoor deze is aangesteld: Opkomen voor de burgers uit zijn gemeente! Kennelijk is het in Assen lastig om een betaalbare huurwoning te krijgen. Corporaties zien het niet zitten om allerlei valide redenen. De rendementseis van de gemeente is laag (als ik mijn kosten er maar uit haal) dus we gaan van start. Zijn er dan geen risico's? Natuurlijk. De bouw- en beheerskosten kunnen bijvoorbeeld tegenvallen, maar dat is een kwestie van je goed laten voorlichten door een van de vele deskundige vastgoedontwikkelaars die momenteel thuis bij de verwarming zitten... Over 1 ding hoeft de wethouder zich in ieder geval geen zorgen te maken: de huurcontracten kunnen gelijk met de eerste steenlegging worden ondertekend....

Ik mag dat wel, die bestuurders die met de kop in de wind voorop gaan in de strijd.
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Prima initiatief. Zeker in het licht van de toepassing Politie Keurmerk Veilig Wonen. De gemeente is regisseur en aanjager van dit woonveiligheidslabel. Kan dus twee vliegen in een klap zijn om gecertificeerde woningen op te leveren.
Boudewijn Blum / 40 jaar werkzaam in de sociale volkshuisving
Een compliment voor het initiatief van het gemeentebestuur uit Assen.



Het gaat uiteindelijk om het betaalbaar huisvesten van de doelgroep en het betrekken van de toekomstige bewoners bij beleid en beheer . (BBSH).



Daarom 2 aanvullende tips voor moedig bestuur:



- vorm een coörporatie van huurders en

- beperk de omvang van de coörporatie tot maximaal 10 woningen .

Het resultaat / gevolg van een dergelijke constructie is dat de huurders zelf het huurbeleid bepalen en geen verhuurderheffing hoeven af te dragen!

Advertentie