ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Geluidsverwachting.nl

Geluidsverwachting.nl. Hyperlokaal weerbericht voor geluid en slagschaduw windturbines.

12 november 2019
Geluidsverwachting.png

Met de app Geluidsverwachting.nl won Arcadis vorige week dinsdag de Award voor de Leefomgeving tijdens het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL) dat op 5 en 6 november in Hoevelaken werd gehouden. Ontwikkelaar Erik Koppen van Arcadis is erg trots op deze erkenning: ‘We werken al vele jaren aan deze digitale tool en stapje voor stapje boeken we vooruitgang.’

Met de app Geluidsverwachting.nl wil Arcadis de hinder van windturbines verminderen door in te spelen op de niet-akoestische factoren. Want deze factoren spelen in de hinderbeleving een belangrijke rol. De app biedt omwonenden een soort hyperlokaal weerbericht, maar dan voor het geluid en de slagschaduw van windturbines.

Omwonenden geven via de app eenvoudig dag en nacht hun eigen beleving van windturbines door. Wat deze methode uniek maakt, is dat de app loopt op continu aangeleverde real time state-of-the-art weersverwachtingen voor de berekening van de geluidsniveaus en de slagschaduw. De registratie van de locatie en de tijd van de melding samen met de weersomstandigheden leiden tot nieuwe en betere inzichten.


 


Wij bedanken innogy Windpower dat zij al in 2017 de uitdaging met ons zijn aangegaan om de app in een pilotproject met de omwonenden van het Brabantse windpark Kattenberg-Reedijk te beproeven. Ook onze partner Infoplaza laten wij graag delen in dit succes.

Contact

Erik Koppen, Senior adviseur geluid en windenergie

+31 (0)6 2706 2060 / Stel mij een vraag

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.